Wszyscy jemy i byłoby smutnym marnowaniem okazji, by jeść źle. - Anna Thomas

Wszyscy kojarzymy Koreę Południową z K-drama czy K-popem, oraz niezaprzeczalnie dobrymi kosmetykami. Kuchnia koreańska nie jest znana na całym świecie, tak jak na przykład kuchnia japońska, ale z pewnością ma do zaoferowania mnóstwo ciekawych delikatesów, które mogłyby zachwycić twoje kubki smakowe. 

talerze z koreańskimi przysmakami warzywno jajecznymi
Kuchnia koreańska zdecydowanie należy do zdrowej. | Źródło Unsplash

W dużym skrócie, można powiedzieć, że tradycyjne koreańskie jedzenie opiera się na tym, co można dostać sezonowo. Bardziej nowocześni Koreańczycy dodają aspekty kuchni zachodniej do swoich wyborów żywieniowych, jednak tradycyjna kuchnia koreańska jest wciąż na porządku dziennym.

Gdybyś miał wymienić tradycyjną potrawę w dowolnej części Polski, w której mieszkasz, co by to było? Bigos, pierogi, placki ziemniaczane, a może sękacz? Z pewnością możesz wymienić jeszcze z 15 innych potraw.

W wielu częściach świata, w tym w naszej części, niektóre produkty spożywcze należą do określonych posiłków. Mamy tendencję do spożywania określonych potraw na śniadanie, innych na obiad, a jeszcze innych na kolację. Koreańczycy natomiast cieszą się całą gamą koreańskich produktów, które można spożywać przy każdym posiłku. Porozmawiajmy więc o:

  • typowych potrawach, które goszczą na każdym południowokoreańskim stole bez względu na porę dnia
  • koreańskich potrawach, których każdy powinien spróbować
  • koreańskie jedzeniu dla określonych warunków zdrowotnych
  • najsłynniejszych koreańskich potrawach
  • koreańskim jedzeniu ulicznym

Potrawy spożywane na całym półwyspie południowokoreańskim są integralną częścią koreańskiej kultury. W miarę jak Zachód staje się coraz bardziej zafascynowany wszystkim, co koreańskie - muzyką, filmami i dramatami, próbowanie koreańskiego jedzenia jest kolejnym logicznym aspektem koreańskiej kultury do zbadania. Zaczynamy; czy masz gotowe pałeczki i łyżkę?

Dostępni najlepsi nauczyciele koreański
Daria
5
5 (12 ocen(y))
Daria
85 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Romana
5
5 (5 ocen(y))
Romana
80 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Maja
5
5 (9 ocen(y))
Maja
100 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Nicola
5
5 (4 ocen(y))
Nicola
60 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Natalia
5
5 (7 ocen(y))
Natalia
80 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Sunjae
5
5 (4 ocen(y))
Sunjae
85 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Tosia
5
5 (4 ocen(y))
Tosia
65 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Paulina
Paulina
80 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Daria
5
5 (12 ocen(y))
Daria
85 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Romana
5
5 (5 ocen(y))
Romana
80 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Maja
5
5 (9 ocen(y))
Maja
100 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Nicola
5
5 (4 ocen(y))
Nicola
60 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Natalia
5
5 (7 ocen(y))
Natalia
80 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Sunjae
5
5 (4 ocen(y))
Sunjae
85 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Tosia
5
5 (4 ocen(y))
Tosia
65 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Paulina
Paulina
80 zł
/zł/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Tradycyjne koreańskie produkty, które pojawiają się na południowokoreańskim stole

Tradycyjna koreańska dieta opiera się na ryżu, warzywach i rybach. Wydaje się, że głód mięsa stał się motywem przewodnim koreańskich filmów i dramatów, jednak dania mięsne, do których jesteśmy przyzwyczajeni - pieczone i grillowane płaty mięsa, zazwyczaj nie występują w tradycyjnej kuchni koreańskiej. Mogą się oni jednak pochwalić daniem wieprzowym bossam.

restaurant
Czym jest koncepcja kolorów w koreańskiej kuchni?

W kuchni rządzi koncepcja obangsaek, łącząca pięć tradycyjnych koreańskich kolorów – biel, czerń, żółty, niebieski i czerwony. Każdy z nich odpowiada kierunkom świata oraz pięciu tradycyjnym elementom koreańskiej kultury, którymi są woda, ziemia, drewno, metal i ogień. Tradycyjni Koreańczycy wybierają żywność w oparciu o to, co dyktuje ich qi (siła życiowa).

Banchan są dzielone ze wszystkimi przy stole, podobnie jak bardziej obfity rodzaj gulaszu zwany jjigae. Można również znaleźć danie mięsne dla wszystkich. Galbi (dosł. żeberka) i bulgogi (dosł. mięso z ognia, czyli mięso z grilla) są popularnymi wyborami.

restaurant_menu
Banchan to kluczowa koncepcja, która kształtuje koreańskie posiłki.

Ryż gotowany na parze i zupa tworzą centrum, wokół którego umieszczane są dodatki, czyli właśnie banchan. Zazwyczaj zawierają one marynowane rzodkiewki, czerwoną pastę chili i/lub sos sojowy, w zależności od posiłku.

Żaden koreański posiłek nie byłby kompletny bez kimchi, potrawy znanej ze swoich właściwości przeciwzapalnych. To danie ze sfermentowanej kapusty jest prawdopodobnie najbardziej znanym ze wszystkich koreańskich banchan. Ta słynna koreańska potrawa występuje w wielu smakach.

Niektórzy Koreańczycy robią kimchi z rzodkiewką, podczas gdy inni wolą używać tylko kapusty Napa. Mogą przyprawiać swoje kimchi pikantnym chili w proszku, czosnkiem, szalotką i imbirem. Jeotgal (dosł. pikantne owoce morza) to kolejny faworyt wśród producentów kimchi. Jednak nie wszystkie kimchi są pikantne; jeśli wolisz spróbować łagodniejszego typu, poproś o baek-kimchi.

Produkty mleczne zazwyczaj nie występują w tradycyjnej koreańskiej diecie. Obecnie ludzie w całej Korei Południowej piją mleko bananowe i delektują się lodami. Wśród młodszych osób modna jest pizza - im więcej sera, tym lepiej.

Ale nie tak dawno temu ser był uważany za najbardziej obrzydliwą substancję. Produkcja mleka przeznaczonego do spożycia przez ludzi stała się popularna w Korei Południowej dopiero w latach 70. ubiegłego wieku.

Południowokoreańska kuchnia może pochwalić się wyśmienitymi potrawami! | Źródło Unsplash

Popularne koreańskie potrawy

Podobnie jak w przypadku gustów modowych, preferowanych stylów muzycznych, a nawet ulubionych piosenek, to, co jest popularne dla jednych, może być odrzucane przez innych. W tym segmencie naszej listy koreańskich potraw będziemy tak obiektywni, jak to tylko możliwe. Daj nam znać, jeśli wspomnieliśmy o Twoich ulubionych potrawach. A w sekcji komentarzy możesz dodać dania, które pominęliśmy.

  • jjajangmyeon
  • chimaek

Prawdopodobnie powinniśmy zacząć od jjajangmyeon, dania, które często pojawia się w koreańskich programach telewizyjnych oraz koreańskich filmach. Składa się ono z gęstego brązowego sosu zwanego chunjang, podawanego z makaronem. Chunjang może być słodki, pikantny lub łagodny w smaku. W tym daniu duszone są małe kawałki mięsa - wieprzowiny lub wołowiny, a garść warzyw wrzuca się znacznie później podczas gotowania.

wb_incandescent
Wskazówka

Sztuczka, by naprawdę cieszyć się tym daniem, polega na jedzeniu go na gorąco. Gdy ostygnie, sos staje się lepki i nie miesza się dobrze z makaronem. 

Jeśli wolisz zjeść coś bardziej odpowiedniego do ucztowania przy szklance piwa, spróbuj chimaek. Słowo to łączy w sobie kurczaka i piwo (maekju). Chimaek jest podstawą ucztowania anju. Anju oznacza „jedzenie z alkoholem”. Można zamówić zwykłą lub pikantną odmianę kurczaka. Dostępne są również inne rodzaje przekąsek.

restaurant
Co to jest Anju? 

Tradycyjnie i zazwyczaj przed głównym posiłkiem, Koreańczycy lubią jeść pewne potrawy zwane anju (안주), które dobrze komponują się z napojami alkoholowymi. Jest to świetne rozwiązanie na przykład podczas wypadu ze znajomymi na drinka po pracy.

A jakie danie byłoby idealne na upalne dni? Ganjang gejang jest idealnym wyborem! Mięso kraba marynowane jest w sosie sojowym lub sosie z papryczek chili i spożywane na zimno. Zachodnie podniebienia mają trudności z dostosowaniem swoich kubków smakowych do tego dania, ponieważ jest ono bardzo ostre i jednocześnie gorzkie. Jest ono jednak szalenie popularne wśród mieszkańców Korei Południowej.

Tradycyjne koreańskie zupy

Jeśli kiedykolwiek oglądałeś południowokoreański program, prawdopodobnie słyszałeś o zupie na kaca. Anju to popularny sposób na spędzenie wieczoru z przyjaciółmi, więc dobrze, że istnieje haejang-guk, aby zaradzić jego skutkom. Zazwyczaj składa się ona z kapusty i innych warzyw z mięsem duszonych w bulionie wołowym. Wariacje obejmują seonjiguk (z zakrzepłą krwią wołu) i sundaeguk, zupę z rodzajem kiełbasy z krwi.

Zupa z kości wołu seolleontang również jest popularna w Korei Południowej. Jej minimalna lista składników sprawia, że jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy gotować kawałki kości wołu przez wiele godzin, aby wydobyć wszystkie składniki odżywcze, a następnie dodać sól, pieprz, cebulę i czosnek, kawałki mięsa lub kilka klusek. Zazwyczaj podaje się ją w czystej postaci, więc goście mogą doprawić ją według własnych upodobań za pomocą banchan.

Jeśli właśnie ustaliłeś swój wiek zgodnie z koreańskim systemem starzenia się, możesz zafundować sobie miskę miyeok guk.

danie koreańskie i ręce nakładające je prosto z wielkiego garnka
A czy Ty chciałbyś spróbować koreańskiej kuchni? | Źródło Unsplash

Zupa z wodorostów to tradycyjne śniadanie, które Koreańczycy jedzą w dniu swoich urodzin, aby podziękować swoim matkom.

Według legendy, zupa ta honoruje boginię Samsin, która pomaga kobietom w macierzyństwie. Dlatego matki, które dopiero wydały na świat swoje maleństwo, jedzą tę zupę przez kilka miesięcy po urodzeniu dziecka.

Najlepsze koreańskie jedzenie uliczne

Każda wizyta w Korei Południowej musi obejmować wizyty na straganach sprzedawców. To właśnie tam można dostać wszystkie smażone i gotowane na parze smakołyki; jest to również dobre miejsce, aby cieszyć się anju z przyjaciółmi.

  • Bibimbap
  • Gimbap
  • Tteokbokki

Bibimbap musi być jednym z najlepszych dań do spróbowania. Przepis na to danie jest niezwykle prosty, a danie z pewnością tradycyjne. Pierwotnie było to danie przeznaczone dla rodziny królewskiej, ale dziś każdy może cieszyć się tą miską ryżu. Jest pełna świeżych składników i doprawiona pastą chili.

Jeśli nie jesteś zwolennikiem misek na wynos, być może gimbap (zwany także kimbap) jest właśnie dla Ciebie. Jeśli lubisz sushi, pokochasz tę kleistą rolkę ryżową. Gimbap może być nadziewany mięsem, rybami i/lub warzywami, a wszystko to zawinięte w arkusz wodorostów. Jeśli jesteś w Seulu, koniecznie spróbuj trójkątnych gimbapów, które można kupić w większości sklepów ogólnospożywczych.

Przy całej tej rozmowie o paście chili i ostrości można się domyślić, że Koreańczycy lubią ostre jedzenie. Jeśli też tak uważasz, bez wątpienia musisz spróbować tteokbokki. Są to podłużne, nierozdrobnione ciastka ryżowe duszone w sosie z pasty chili.

wb_incandescent
Jeśli wolisz wersję bez ostrych przypraw, powinieneś zamówić gungjun-tteokbokki.

Jest on gotowany na wolnym ogniu w sosie sojowym. Jajka na twardo, cebulka dymka i ciastka rybne są częstymi składnikami tteokbokki.

Mówiąc o ciastkach rybnych... Czy myślałeś o spróbowaniu eomuk? Te południowokoreańskie ciastka rybne są tak wszechstronne, że można je gotować, gotować na parze, smażyć, podawać w zupach i jeść na szaszłykach. 

  • eomuk
  • hotbar

Można dostać smażone w głębokim tłuszczu ciasto rybne zwane hotbar, ale tylko wtedy, gdy jest zimno. Sprzedawcy eomuk zazwyczaj mają własne przepisy i sposób prezentacji. Być może będziesz musiał odwiedzić wiele takich stoisk z jedzeniem, aby spróbować jak najwięcej.

Chleb jest dość nowym dodatkiem do diety Koreańczyków. Uliczna scena gastronomiczna wykorzystuje go w pełni, oferując zimą chleb jajeczny gyeran bbang. W przeciwnym razie możesz cieszyć się „tostami ulicznymi”, dostępnymi przez cały rok.

restaurant
Uliczne tosty

Są to w zasadzie nadziewane kanapki. Składniki nadzienia obejmują pokrojoną wołowinę lub wieprzowinę, kurczaka, kapustę i inne warzywa oraz smażone jajka. Chleb jajeczny składa się z jajka zapiekanego w małej bułce. Uliczni sprzedawcy mogą dodawać do chleba jajecznego wszystko, od krewetek po posiekane zioła. Niesamowicie prosta potrawa kuchni koreańskiej.

Nawet najsłynniejsi Koreańczycy śpiewają pochwały tradycyjnej kuchni koreańskiej, a my ledwo zarysowaliśmy powierzchnię wszystkich rozkoszy, które można zjeść. Koreańskie przepisy są obfite w przepyszne produkty, które cieszą nie tylko Koreańczyków, ale także osoby odwiedzające Koreę. Miękka zupa z tofu, omlet ryżowy, makaron smażony w oleju sezamowym… Czy wybaczyłbyś sobie, gdybyś nigdy nie spróbował gulaszu kimchi?

Lubisz ten artykuł? Oceń nas!

5,00 (1 ocen(y))
Loading...

Anna