„Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne.”
– Alison Singh Gee
Według badań około 1 do 6% populacji na świecie nie toleruje glutenu. Jeśli dotyczy to Ciebie prawdopodobnie zastanawiasz się, co możesz jeść. Wiele osób również przechodzi na dietę bezglutenową bez diagnozy chorób, które by tego wymagały. Powody przejścia na dietę bezglutenową są różne.
Być może ograniczasz spożycie glutenu, aby ułatwić trawienie lub gluten został Ci zabroniony przez doktora. Aby zmienić swoje nawyki żywieniowe, ważne jest, aby wiedzieć, które produkty zawierają gluten.
W tym artykule dowiesz się, jakich pokarmów musisz się pozbyć, aby przejść na dietę bezglutenową, jakie produkty nie zawierają glutenu, jakie produkty są bezglutenowe, a także poznasz kilka wskazówek, dzięki którym będziesz wiedzieć, co zawiera gluten, a co nie.
Żywność, której należy się całkowicie pozbyć, aby przejść na dietę bezglutenową
Gluten jest praktycznie wszędzie, a osoby z jego nietolerancją często nie wiedzą, co mogą jeść, a czego nie. Gluten jest białkiem występującym w kilku rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Gluten można również znaleźć w orkiszu i kaszy bulgur.
Produkty zbożowe, których należy unikać
Jeśli powinieneś unikać produktów zbożowych oznacza to, że nie możesz jeść tradycyjnego chleba z mąki białej, tak jak byłeś przyzwyczajony do tej pory. Makarony, kluski, kuskus i bułka tarta są wytwarzane z pszenicy, więc nie będziesz mógł ich jeść. Podobnie będzie z większością produktów śniadaniowych.
Oto kilka przykładów produktów zbożowych, które posiadają gluten:

- Bułki i chleby z mąki pszennej
- Pierniki
- Tosty
- Pączki
- Wypieki
- Naleśniki i crepes
- Gofry
- Herbatniki
- Pizze
- Grzanki
- Ravioli
- Gnocchi
- Makaron pszenny oraz żytni
- Kluski
- Pierogi
Desery zawierające gluten
Ciasta i wszelkie słodkie wypieki zazwyczaj wyrabiane są z mąki lub drożdży, których nie można jeść będąc na diecie bezglutenowej. Oto kilka przykładów:
- ciasta
- ciastka
- lody rożki
- herbatniki
- drożdżówki
Nie zawsze, ale czasami również te produkty będą posiadały gluten:
- guma do żucia
- żelki
- nadziewane cukierki
- batony
- budyń
- lody
- czekolada i czekoladki
- pudding
- galaretki w cukrze
Napoje, których lepiej unikać
Gluten nie jest składnikiem jedynie w jedzeniu, ale również w wielu napojach. Przykładami takich napojów są między innymi:
- piwo
- kawa zbożowa
- kakao
- niektóre kawy rozpuszczalne
- napoje kawowe typu 2 w 1

Szukaj glutenu na etykiecie
Rozporządzenie Komisji Europejskiej (WE) nr 41/2009 stanowi, że wszelkie produkty spożywcze zawierające więcej niż 20mg/kg glutenu muszą być oznaczone na opakowaniu.
Podobnie supermarkety zaczynają teraz tworzyć alejki bezglutenowe. Często znajdują się one obok innych sekcji dietetycznych i organicznych.
Aby jeść bezglutenowo, należy czytać etykiety i sugerować się nimi. Często trafisz na produkty, które wydaje Ci się, że nie powinny zawierać glutenu, a jednak jest on jednym ze składników i odwrotnie kiedy produkt rzeczywiście nie ma żadnych śladów glutenu.
Na certyfikowanych produktach bezglutenowych jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej.
Produkty skrywające w sobie gluten
Istnieje wiele produktów, które nie zawierają glutenu. Podobnie jak to, które produkty są wegetariańskie, a które nie, wiele zaskakujących produktów zawiera gluten. Osoba, która nie toleruje glutenu, powinna zapoznać się z listą produktów zabronionych i dozwolonych.
Bezglutenowiec powinien sięgać po produkty spożywcze zaufanej marki. Zwiększa to szansę na wiarygodną etykietę, która pomoże uniknąć spożycia glutenu. Dokładnie przeczytaj skład i sprawdź, czy nie znajdują się tutaj niepożądane składniki. Jeśli pomimo dokładnego zapoznania się z etykietą nie masz pewności, czy to dobry produkt, spróbuj znaleźć inny, który zagwarantuje Ci brak glutenu.
Oto kilka produktów, w których ukrywa się gluten:
Dania gotowe
Gotowe posiłki i wszelkie przetworzone dania zazwyczaj wykorzystują produkty na bazie glutenu jako zagęszczacz. Jeśli jesteś uczulony na gluten lub cierpisz na nietolerancję glutenu, prawdopodobnie będziesz musiał rozważyć regularne gotowanie posiłków, ponieważ zupy instant i gotowe sosy mogą często zawierać gluten.
Produkty panierowane i smażone
Pożegnaj się z cielęciną po mediolańsku, nuggetsami z kurczaka i tempurą warzywną. Produkty panierowane i smażone, które są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, są wyłączone z menu, ponieważ bułka tarta i ciasto często zawierają produkty zawierające gluten. Na przykład ciasto jest często wytwarzane z pszenicy.
Chrupki i chipsy
Myślałeś, że chipsy to po prostu solone ziemniaki? Mogą być, ale rzadko tak jest. Sprawdzaj etykiety i unikaj niektórych smaków (grill, kurczak itp.), ponieważ zwykle zawierają one gluten w proszku, ponieważ zwykle jest on na bazie pszenicy. Chipsy, o ile nie są domowej roboty, mogą zatem zawierać gluten.
Wędliny
W niektórych przypadkach nawet wędliny nie są wolne od glutenu. Istnieją jednak marki, które informują, czy ich szynki lub kiełbasy zawierają gluten. Niektóre kiełbasy, a nawet kaszanka, również często zawierają gluten.
Wszystkie potrawy panierowane, kotlety mielone, pulpety, pasztety, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa), jeśli zawierają zbożowe dodatki, zawierają też gluten.
Przyprawy i kostki bulionowe
Sos sojowy czy prażona cebulka najczęściej będą zawierać gluten. Co więcej, niektóre przyprawy, takie jak curry w proszku i przyprawy w proszku, również mogą zawierać gluten. Upewnij się, że sprawdzasz etykiety. Podobnie, kostki rosołowe zawierają wiele dodatków, które mogą zawierać gluten. Sprawdź etykiety na kostkach rosołowych, aby dowiedzieć się, czy zawierają gluten.
Słodycze
Niestety, wielu cukierników używa produktów glutenowych, zwłaszcza w czekoladzie o zawartości kakao poniżej 70%. Uważnie czytaj etykiety i wybieraj ciemną czekoladę i kwaśne słodycze, które zwykle nie zawierają glutenu. Jednak przed wybraniem słodkości, przeczytaj uważnie etykietkę.
Produkty mleczne, których należy unikać
Produkty mleczne są zazwyczaj bezpieczne dla osób z celiakią i nietolerancją na gluten, z wyjątkiem jogurtów ze zbożami, deserów czekoladowych i niektórych niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Sery do smarowania i niektóre kremy również mogą zawierać gluten. Zawsze należy sprawdzać opakowanie.
Japońskie potrawy
Podczas gdy ryby i ryż nie zawierają glutenu, wiele sosów jest go pełnych. Unikaj sosu sojowego zawierającego jęczmień lub pszenicę, a także tempury. Jeśli chcesz nadal jeść japońskie potrawy, musisz poszukać bezglutenowych alternatyw, których na szczęście na rynku jest coraz więcej.

Leki zawierające gluten
Skrobia pszenna jest często wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Jeśli przyjmujesz określone tabletki, skonsultuj się z lekarzem, ponieważ istnieje możliwość, że zawierają one gluten.
Inne produkty spożywcze, które mogą zawierać gluten
- Surimi
- Klopsiki i krokiety
- Suszone owoce
- Żywność w puszkach
- Proszki do pieczenia
Bezpieczna żywność bezglutenowa
Aby żyć bez glutenu, musisz zmienić dietę, nawyki i gotować dla siebie. Chociaż wydaje się, że lista produktów zawierających gluten nie ma końca, a usunięcie ich z diety jest niemożliwe, istnieje wiele produktów bezglutenowych, których można używać:
Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, teff, sorgo. Kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa). Opisane lub oznaczone jako bezglutenowe: mąki, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana i ryżowa, pieczywo i makarony, popcorn bez dodatków, certyfikowany owies, bułka tarta.
Produkty mleczne: mleko świeże, pasteryzowane, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty.
Mięso, wędliny i jaja: Świeże, nieprzetworzone mięso, jaja, oraz wędliny oznaczone jako bezglutenowe.
Ryby: świeże, solone, wędzone, surowe, a nawet konserwy rybne (w oleju), kawior, mrożone lub świeże skorupiaki.
Produkty wegetariańskie: tofu, tempeh, yuba (sprawdź etykiety na wędzonym tofu).
Tłuszcze: masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek, masła orzechowe.
Warzywa i przetwory z warzyw: wszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków, również strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana.
Owoce: Wszystkie owoce świeże, konserwowane bez dodatków.
Porady dotyczące diety bezglutenowej
- Zastąp mąkę pszenną mąką bezglutenową taką jak mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, mąka kukurydziana, mąka kasztanowa, mąką gryczana itp.
- Do zagęszczania sosów używaj skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej zamiast mąki.
- Zastąp makaron ryżem, komosą ryżową, kaszą jaglaną lub warzywami.
- Kup chleb bezglutenowy lub zrób własny z odpowiednich rodzajów mąki.
- Unikaj gotowych posiłków.
- Dodawaj soczewicę lub ciecierzycę do sałatek i zup zamiast produktów zawierających gluten
- Gotuj samodzielnie, aby upewnić się, że wszystko jest bezglutenowe.
Czy jesteś gotowy, aby przygotować swoje bezglutenowe dania?
Dowiedz się, jak przejść na dietę bezglutenową.
Jeśli uważasz, że możesz cierpieć na nadwrażliwość lub nietolerancję glutenu lub zaczynasz odczuwać objawy żołądkowo-jelitowe, przed rozpoczęciem diety bezglutenowej skonsultuj się z lekarzem.
Jeśli potrzebujesz pomocy w zakresie porad żywieniowych, rozważ skontaktowanie się z jednym z prywatnych korepetytorów na Superprof. Jest tam wielu utalentowanych dietetyków i instruktorów fitness, którzy mogą ci pomóc. Przejście na dietę bezglutenową może być dużo łatwiejsze, jeśli liczysz na pomoc profesjonalistów.