"Gotowanie i pieczenie to zarówno fizyczna, jak i psychiczna terapia".

-Mary Berry

Miłość do jedzenia to aspekt kulturowy obecny w różnych społeczeństwach na całym świecie. Smak francuskich rogalików, zapach świeżo upieczonej szarlotki i radość z robienia makaronu włoskiej nonny to wysublimowane doznania kulinarne, które przenoszą nas w czasie i są niezwykle pyszne.

Jednak czy po zjedzeniu wcześniej wspomnianych produktów spożywczych, takich jak ciasta, desery na bazie pszenicy, makarony i chleb, odczuwasz skurcze żołądka, które uniemożliwiają Ci kontynuowanie codziennych czynności? Jeśli tak, to nie jesteś sam! W Polsce i na świecie są setki tysięcy obywateli, którzy zmagają się z negatywnymi skutkami przysmaków na bazie pszenicy.

Przejście na dietę bezglutenową jeszcze nigdy nie było tak popularne!

Jeśli zdałeś sobie sprawę, że gluten musi zostać wyeliminowany z diety, podjąłeś taką samą decyzję jak miliony osób, którzy korzystają z zalet diety bezglutenowej z wyboru lub z konieczności.

Jednak przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe; dlatego zalecamy, aby osoby, które nie odczuwają żadnych negatywnych skutków glutenu podczas spożywania produktów na bazie pszenicy, nadal spożywały pszenicę, jęczmień i żyto. Dlaczego niektórzy wybierają diety w pełni bezglutenowe? Powodów może być wiele.

Niemniej jednak, dla tych, którzy nie mogą już znieść bólu związanego z glutenem przez nietolerancję, nadwrażliwość lub nawet choroby takie jak celiakia, sugerujemy całkowitą zmianę nawyków żywieniowych, przeprowadzenie szeroko zakrojonych badań w celu odkrycia, które pokarmy zawierają gluten i nauczenie się gotowania nowych potraw, które są w 100% bezglutenowe.

Chociaż przyjęcie diety bezglutenowej oznacza zmianę stylu życia, istnieją sposoby, aby to zrobić bez rozbijania banku i bez całkowitej rezygnacji z wyjątkowych smaków, które kochasz.

Dlatego też w tym artykule przyjrzymy się żywności bezglutenowej, produktom bezglutenowym i sposobom utrzymania diety bezglutenowej.

Dostępni najlepsi nauczyciele odżywianie
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Co można zrobić?

Zamiast postrzegać proces przechodzenia na dietę bezglutenową jako przygnębiający obowiązek, postrzegaj go jako okazję do powrotu do zdrowego odżywiania i skupienia się na podstawach.

Oznacza to, że osoby rozważające dietę bezglutenową zaczną często włączać surowe składniki i rozwijać nawyk robienia rzeczy od podstaw. Przygotowywanie bulionów, ulubionych przekąsek i pysznych domowych posiłków może na dłuższą metę zająć więcej czasu, ale twoje zdrowie będzie ci wdzięczne, ponieważ jest to ogólnie lepsze dla ciebie, biorąc pod uwagę fakt, że nie zawiera szkodliwych dodatków, konserwantów i / lub glutenu.

Unikaj zatem produktów, które zawierają gluten takich jak wypieki czy makarony zrobione z mąki glutenowej, ale również gotowych do spożycia posiłków, zup instant i mieszanek sosów.

kobieta w biało żółtych ubraniach trzymająca cytrynę w sklepie spożywczym
Czytanie składu etykiet produktów sklepowych stanie się Twoją największą bronią. | Źródło Pexels

Naucz się rozszyfrowywać podstawowe etykiety

Stawanie się bezglutenowym oznacza dbanie o swoje jelita i staranne wybieranie produktów spożywczych, które nie będą szkodzić ogólnemu zdrowiu. Ponadto, ponieważ obecnie na świecie jest tak wielu konsumentów bezglutenowych, na półkach sklepów spożywczych dostępnych jest wiele alternatyw, które nie smakują jak trociny!

Dlatego też, jeśli naprawdę masz ochotę na przekąskę w postaci herbatników, ciastek i chipsów, istnieje wiele opcji dostępnych w alejce bezglutenowej. Ważne jest jednak, aby stwierdzić, że nawet jeśli wydaje się, że produkt jest bezglutenowy, może zawierać pewne ślady lub składniki, które należy sprawdzić. To właśnie wtedy stajesz się mistrzem w rozszyfrowywaniu etykiet, aby odkryć, co naprawdę jest bezglutenowe.

Pomysł nauczenia się, które składniki zawierają gluten i sprawdzania etykiet może wydawać się trywialny dla niektórych; niemniej jednak jest to niezwykle ważne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, lub u których zdiagnozowano celiakię.

Jeśli jesteś jednak jak wiele osób jedynie wrażliwych na gluten, prawdopodobnie możesz poradzić sobie z kilkoma śladowymi ilościami bez większych problemów; niemniej jednak zawsze lepiej być bezpiecznym niż żałować!

wb_incandescent
Czy wiesz, że?

Gluten można znaleźć praktycznie we wszystkim, nawet w wędlinach i niektórych pakowanych serach!
W związku z tym bardzo zalecamy wszystkim osobom z nietolerancją glutenu dokładne sprawdzenie opakowania, aby upewnić się, że nie zawiera ono napisu "może zawierać śladowe ilości glutenu"

Dobrym przykładem tego, jak gluten może wkraść się do wszystkiego, jest fasola. Na przykład soczewica, ciecierzyca lub fasola nerkowata mogły zostać przetworzone i oczyszczone w fabryce, która używa glutenu do produkcji zup błyskawicznych lub innych produktów zawierających gluten; w ten sposób można znaleźć śladowe ilości glutenu!

Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać składniki; jeśli wspominają o jęczmieniu, pszenicy lub życie, będziesz musiał zostawić je na półce.

Unikaj gotowych do spożycia lub mrożonych posiłków

Dla tych, którzy nie znają podstaw nietolerancji glutenu, ważne jest, aby zacząć od korzeni. Na przykład gluten jest białkiem obecnym w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Osoba z nietolerancją glutenu nie może trawić w jelitach białek produktów pszennych, które są znane jako prolaminy i gluteliny.

Dlatego osoby z nietolerancją glutenu muszą szybko pożegnać się z mąką pszenną, białym chlebem, płatkami zbożowymi i innymi rodzajami ciasta, które są powszechnie spotykane w wielu przekąskach i pysznych smakołykach. Pierwszą rzeczą, którą osoba z nietolerancją glutenu musi wyeliminować, są gotowe do spożycia, przetworzone, pakowane i mrożone posiłki.

Może dziwić, że gotowe posiłki i przetworzona żywność muszą zostać wyeliminowane z diety bezglutenowej, ale musi tak być, ponieważ producenci żywności mają tendencję do używania glutenu jako zagęszczaczy w różnych popularnych przekąskach i smakołykach.

Ponadto niezwykle normalne jest znajdowanie zagęszczaczy na bazie glutenu w opakowaniach sosów i zup, które są łatwe do przygotowania i idealne dla osób żyjących w biegu.

Ponadto wiele osób nie wie, że produkty na bazie pszenicy zawierające gluten można znaleźć nawet w chipsach, czekoladzie i niektórych produktach mlecznych.

Zacznij gotować swoje posiłki sam

Czasami najlepiej jest odrzucić zaproszenie do jedzenia na mieście i zamiast tego gotować w domu. Obejmuje to również wyjście do pubu, ponieważ 98% piw zawiera gluten.

Najlepszym sposobem na zupełne uniknięcie glutenu jest zaprzestanie jedzenia czegokolwiek, co zostało wcześniej przygotowane przez kogoś i rozpoczęcie gotowania dla siebie z surowych składników, które można kontrolować.

Dzięki internetowi istnieje wiele wspaniałych przepisów bezglutenowych, z których może korzystać cała rodzina. Ważne jest, aby stwierdzić, że wiele bezglutenowych przepisów online nadal pozwala osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu cieszyć się mnóstwem różnych kuchni.

Osoby z nietolerancją glutenu muszą jeść dużo owoców i warzyw, a także olejów roślinnych, aby uzyskać potrzebne im składniki odżywcze i minerały.

Dostępni najlepsi nauczyciele odżywianie
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Używaj mąki bezglutenowej

Zdecydowanie najłatwiejszą w użyciu i najczęściej spotykaną mąką używaną przez szefów kuchni jest mąka pszenna; można ją znaleźć w wielu potrawach, ale niestety zawiera wiele śladów glutenu. Nie ma jednak powodów do zmartwień, ponieważ mąkę pszenną można zastąpić innymi alternatywami, przestrzegając kilku podstawowych zasad.

Zaleca się stosowanie różnych rodzajów mąki do każdego przepisu, aby znaleźć zrównoważony i neutralny smak, który będzie pasował do wszystkich rodzajów smaków.

Każdy rodzaj mąki bezglutenowej ma charakterystyczny smak i kolor, więc mieszanie ich ze sobą jest sposobem na ich zneutralizowanie i stworzenie mąki hybrydowej, która jest bardziej podobna do pszennej.

mąka wysypana na drewniany stół, uśmiechnięta buźka zrobiona w mące
Na początku używanie mąki innej niż pszennej może wydawać Ci się dziwne w smaku, ale z czasem możesz polubić inne rodzaje nawet bardziej niż tą, której używałeś dotychczas! | Źródło Pexels

Poniżej znajduje się lista najczęściej używanych mąk bezglutenowych, które mogą być łatwo używane przez wszystkich:

  • Mąka ryżowa: z neutralnym smakiem, który świetnie nadaje się do sosów i ciasta, mąka ryżowa jest ulubionym produktem bezglutenowych konsumentów.
  • Mąka migdałowa: choć nieco droższa niż mąka pszenna, mąka migdałowa może być szybko przygotowana w domu i jest idealna do ciastek i chleba.
  • Mąka gryczana: prawdopodobnie najmocniejsza w smaku z mąk bezglutenowych i jest albo znienawidzona, albo uwielbiana przez konsumentów, ale świetnie nadaje się do naleśników, herbatników i ciast. Zasadniczo, jeśli lubisz jej smak, powinieneś jej używać.
  • Mąka kokosowa: wytwarzana z suszonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa ma lekki posmak kokosa i powinna być używana do przygotowywania deserów i chleba.
  • Mąka jaglana: bogata w błonnik, mąka jaglana doskonale nadaje się do mieszania z mąką ryżową w celu przygotowania chleba, babeczek, naleśników i tortilli.
  • Mąka z manioku: znana również jako mąka yuca, maniok pochodzi z Ameryki Południowej i nie zawiera glutenu, orzechów ani zbóż. Mąka z manioku jest lekkostrawna i zawiera znacznie mniej kalorii niż inne mąki.

Aby urozmaicić dietę, można również rozważyć mąkę kasztanową, mąkę z ciecierzycy lub mąkę kukurydzianą. Ponadto, niektórzy bezglutenowi konsumenci dodają skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą lub ryżową, aby uzyskać lżejsze rezultaty.

Bardzo ważne jest, aby systematycznie ważyć mąkę przed przygotowaniem nowego przepisu, ponieważ wszystkie mają różną gęstość, co może wpłynąć na cały wynik.

Zastąp chemiczne środki spulchniające

Niezbędne do pieczenia chleba i innych podobnych wypieków, chemiczne środki spulchniające są powszechnie stosowane w piekarnictwie, aby uczynić mieszankę lżejszą i bardziej przewiewną. Należy jednak zaznaczyć, że chemiczne środki spulchniające często zawierają gluten. Na szczęście istnieją inne opcje, które zastępują proszek do pieczenia i pomagają uzyskać przepyszne i lekkie ciasta:

  • Guma guar: to naturalna substancja roślinna pochodząca z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba uprawianej głównie w Indiach i Pakistanie, stosowana głównie w zupach, sosach, lodach, ciastach i chlebie.
  • Guma ksantanowa: jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, można stworzyć mieszankę 75% gumy guar i 25% gumy ksantanowej, aby poprawić teksturę.
  • Drożdże: to mikroorganizmy, a dokładnie jednokomórkowe grzyby, które od wieków wykorzystywane są zarówno do pieczenia chleba, jak i produkcji trunków. Wbrew pozorom nie zawierają glutenu.
  • Soda oczyszczona: należy uważać, aby nie użyć zbyt dużej ilości, ponieważ smak nie jest najlepszy, 2 do 3 g wystarczy, aby ciasto wyrosło.
  • Białka jaj: dodawane jedno po drugim, białka jaj są idealne do delikatnego napowietrzania ciasta.

Dania bezglutenowe

Zamierzasz zorganizować przyjęcie z przyjaciółmi kochającymi gluten? Boisz się, co im zaserwujesz? Czy chcesz przygotować swoim gościom pyszny bezglutenowy posiłek, którym możesz się delektować i sprawić, by nie zauważyli, że nie ma w nim glutenu?

Nie martw się o nic! Istnieje tak wiele różnych bezglutenowych produktów oraz posiłków, które można wypróbować!

Poniżej znajduje się niewielki przykład tego, co można przygotować i podać w bezglutenowym posiłku:

  • Przystawka: prosta zupa warzywna lub pokrojone warzywa z sosem do maczania.
  • Główny posiłek: mimo że jesteś bezglutenowy, nadal możesz jeść wołowinę, kurczaka, jagnięcinę lub życzenie bez żadnych reperkusji. Rozważ także dodanie do mięsa ryżu, ziemniaków, komosy ryżowej lub suszonej fasoli.
  • Deser: sałatka owocowa, sorbety, musy lub lody to prosty, ale satysfakcjonujący deser dla osób jedzących bezglutenowo.

Przygotuj chleb bezglutenowy

Wielu Europejczyków nie może obejść się bez chleba, dżemu i sera rano; dlatego też, gdy dowiadują się, że ze względów zdrowotnych muszą przejść na dietę bezglutenową, jest to kompletna tragedia! Jednak dzięki kreatywnym umysłom osób bezglutenowych istnieje obecnie wiele pysznych przepisów na chleb, które są przygotowywane bez użycia mąki pszennej.

Podczas gdy niektóre mąki są znacznie lepsze od innych przy produkcji chleba bez glutenu, istnieją pewne podstawowe kroki, które należy wziąć pod uwagę, aby stworzyć chleb, który jest rzeczywiście jadalny.

Niemniej jednak ważne jest, aby stwierdzić, że mąki takie jak proso, ziemniaczana, migdałowa, tapioka i mąka z brązowego ryżu są zdecydowanie najlepsze, gdy decydujemy się na upieczenie świeżego bochenka zdrowego chleba.

dłonie przymające świeżo wypieczony ciemny chelb, czarne tło
Wypiekanie chleba w domu to świetny początek przejścia na dietę bezglutenową. | Źródło Pexels

Poniżej przedstawiamy kilka istotnych wskazówek, o których należy pamiętać podczas pieczenia chleba bezglutenowego:

  • Drożdże muszą być aktywowane w ciepłej wodzie, między 38°C a 43°, ponieważ jeśli woda jest zbyt zimna, chleb nie wyrośnie, a jeśli jest zbyt ciepła, drożdże obumrą.
  • Dodaj tyle samo wody co mąki, aby ciasto wyrosło.
  • Możesz dodać trochę gumy guar i gumy ksantanowej, aby usprawnić proces napowietrzania chleba.

Jedzenie bezglutenowe w restauracjach

Zacznijmy od tego, że o wiele łatwiej jest przygotować bezglutenowe przekąski i posiłki w domu, niż znaleźć przysmaki bez glutenu na mieście.

W restauracjach, które nie oferują żadnych opcji bezglutenowych, co staje się coraz rzadsze, najlepiej jest wybrać sałatki z niskotłuszczowym winegretem, ponieważ nie zawierają one śladowych ilości glutenu; jest to jednak zawsze ryzyko, ponieważ nie można poznać źródła wszystkich składników.

Jeśli nie tolerujesz glutenu, warto odwiedzić restauracje bezglutenowe, aby nie narażać się na ryzyko zanieczyszczenia żywności glutenem.

Dla tych, którzy chcą znaleźć w 100% bezglutenowe restauracje, poniżej znajdują się najlepsze opcje w głównych miastach w Polsce:

  • Tel Aviv (Warszawa)
  • Tuk Tuk (Warszawa)
  • Groole (Warszawa)
  • Leonardo Verde (Warszawa)
  • U Królika (Gdańsk)
  • Bezzbożny (Poznań)

Jeśli wybierasz się do domu znajomych, zalecamy abyś przyniósł własne bezglutenowe ciasto lub chleb, aby na pewno mieć coś do jedzenia i nie być ciężarem dla tych, którzy nadal chcą gotować przy użyciu produktów na bazie pszenicy. Ponadto, możesz chcieć zjeść małą przekąskę przed wyjściem na wypadek, gdyby przygotowali tylko jedzenie zawierające gluten.

Lubisz ten artykuł? Oceń nas!

4,00 (3 ocen(y))
Loading...

Anna