„Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale.”

– Harriet van Horne

Czy zapach świeżo upieczonego chleba z piekarni na rogu rozkosznie budzi Cię każdego ranka? Czy masz ochotę na pyszną bułkę lub rogalika?

Cukiernicy i piekarze pracują przez całą dobę, aby nakarmić masy ludzi na całym świecie najsmaczniejszymi smakołykami, jakie może stworzyć mąka.

Niemniej jednak, dla wielu z nich istnieje poważny problem. Chociaż pyszne smaki szarlotki, ciastek herbacianych, bagietek i rogalików z czekoladą sprawiają, że wszyscy ludzie się radują, jest wielu, którzy nie mogą delektować się tymi przysmakami z powodu nietolerancji glutenu.

Dla niektórych osób odkrycie, że nie mogą jeść glutenu jest tragedią, podczas gdy z drugiej strony niektórzy podejmują wyzwanie i starają się znaleźć pomocne alternatywy, które skutecznie wpasują się w ich życie.

Coraz więcej osób wybiera dietę bezglutenową z różnych powodów. Ważne jest, aby stwierdzić, że wielu konsumentów bezglutenowych, około 1% populacji, ma celiakię, a kolejne 6-7% ma problemy trawienne podczas jedzenia; jeśli jesteś jednym z nich, możesz szukać przepisów na dania bezglutenowe.

Jednak nie ma się czym martwić; Superprof jest tutaj, aby uratować dzień po raz kolejny! Internet jest pełen przepisów dla osób z nietolerancją glutenu lub dla tych, którzy po prostu chcą zmniejszyć jego spożycie. Dlatego w dzisiejszym artykule zajmiemy się niektórymi z najlepszych przepisów bezglutenowych, które każdy powinien wypróbować przynajmniej raz.

Dostępni najlepsi nauczyciele odżywianie
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Dlaczego tak wiele osób przestaje jeść gluten?

Każdego roku wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową, a liczba ta stale rośnie, nie wykazując żadnych oznak spowolnienia. Przy tej decyzji, warto sugerować się dostępnymi w internecie przewodnikami oraz wskazówkami na to jak rozpocząć dietę bezglutenową. Po pierwsze, czym dokładnie jest gluten?

spa
Czy wiesz, że...?

Gluten to grupa prolamin i glutelin, które występują w skrobi wielu ziaren zbóż, takich jak pszenica i żyto. Gluten jest głównym białkiem, które organizm wchłania podczas spożywania produktów spożywczych na bazie pszenicy.

Wiele osób nie jest w stanie trawić i wchłaniać białek glutenu, co zmusza ich do stosowania diety bezglutenowej.

Jednak niemożność trawienia nie jest jedynym powodem przejścia na dietę bezglutenową. W związku z tym, poniżej przedstawiamy najczęstsze powody, dla których ludzie stosują diety bezglutenowe:

  • Celiakia: niestety, celiakia dotyka ludzi na całym świecie i uniemożliwia im spożywanie produktów z pszenicy, jęczmienia lub żyta. To trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu. Ważne jest, aby stwierdzić, że jeśli celiakia pozostaje niewykryta lub nieleczona, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
  • Wzrost trendów dietetycznych: w ciągu ostatnich pięciu lat diety niskowęglowodanowe, paleo i keto stały się modne. Ponieważ diety keto i paleo polegające na ograniczeniu węglowodanów w celu utraty wagi i poczucia większej energii są tak powszechne, ludzie odkrywają korzyści płynące z niespożywania glutenu.
  • Ogólny nastrój: czy wiesz, że osoby, które nie jedzą produktów zawierających gluten, mają bardziej regularny nastrój? Na przykład, po wyeliminowaniu glutenu z diety wiele osób odkryło, że czują się bardziej stabilnie.
  • Brak wartości odżywczych: w ciągu ostatnich kilku lat przeprowadzono wiele badań, które wykazały brak wartości odżywczych we współczesnej zmodyfikowanej pszenicy.
  • Dodatkowe obawy zdrowotne: wiele problemów zdrowotnych, takich jak wzdęcia, skurcze czy biegunka zostało powiązanych ze spożyciem glutenu; dlatego często mówi się o nieceliakalnej wrażliwości na gluten.
świeże soki owocowe z kiwi, pomarańczy oraz malin
Świeże owoce oraz warzywa okażą się zbawieniem podczas diety bezglutenowej. | Źródło Pixabay

Chociaż wiele osób może czuć się zawiedzionych faktem, iż tracą oni wiele pysznych potraw nie spożywając glutenu, istnieje wiele zdrowych alternatyw, za które twój żołądek będzie ci bardzo wdzięczny!

Używając poniższych mąk, można naśladować wiele ulubionych wypieków, nawet nie zauważając różnicy:

  • Mąka kokosowa,
  • Mąka z tapioki,
  • Mąka migdałowa,
  • Mąka z ciecierzycy,
  • Mąka gryczana,
  • Mąka ryżowa,
  • Mąka z manioku,
  • Mąka Yuca

Teraz widzisz, że przestrzeganie diety bezglutenowej nie musi być takie okropne! Czytaj dalej, aby odkryć niektóre z najsmaczniejszych przepisów dań bezglutenowych!

Najlepsze bezglutenowe przepisy

Po tym, jak ludzie zaakceptują fakt, że muszą być bezglutenowi, lub dobrowolnie zdecydują się na taką dietę, następnym krokiem jest znalezienie przepisów i zdrowych alternatyw, które zapobiegną dolegliwościom żołądkowym i doprowadzą ich do zdrowego życia.

Dzięki temu, że żyjemy w erze cyfrowej, Internet jest wypełniony wieloma różnymi wskazówkami i przepisami, które przyczyniają się do diety bezglutenowej. Jedynym problemem związanym z bezglutenowymi przepisami online jest ich przytłaczająca ilość dostępna dla czytelników; wybór wiarygodnego źródła może być dość trudny!

Niemniej jednak, po szeroko zakrojonych badaniach Superprof znalazł najlepsze i najłatwiejsze przepisy dla konsumentów bezglutenowych.

Zapoznaj się ze wskazówkami na dietę bezglutenową oraz przepisami dotyczącymi poniższych posiłków i koniecznie wypróbuj je w domu. Zanim jednak zaczniemy czytać dalej, aby dowiedzieć się, jak powstają poniższe posiłki, warto nadmienić, że wszystkie te przepisy przypadną do gustu każdemu członkowi rodziny, nawet dzieciom z dietą bezglutenową!

Naleśniki gryczane z grzybami

Wspaniały i puszysty smak naleśników w połączeniu z uwielbianymi przez tłumy grzybami jest jak śniadanie na kolację, które zachwyci wszystkich członków rodziny. Przepis na naleśniki gryczane z grzybami jest stosunkowo tani i prosty w wykonaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w poniższe składniki i postępować zgodnie z kolejnymi wskazówkami, aby cieszyć się tym bezglutenowym daniem.

Składniki dla około czterech osób:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 200g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szalotki
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe

Dodaj jajka do mąki.

Dodaj mleko i wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Odstaw na godzinę, a kolejnie smaż naleśniki na posmarowanej masłem patelni.

Nadzienie do naleśników

Pokrój grzyby i podsmaż je na maśle.

Dodaj zmiażdżony czosnek.

Dodaj pietruszkę lub szalotkę.

Umieść nadzienie na środku naleśnika i zawiń brzegi do środka tworząc kwadrat.

Naleśniki bezglutenowe na śniadanie

Istnieje wiele rzeczy, które nadal możesz zrobić, jeśli jesteś bezglutenowy. Nie musisz rezygnować z jedzenia klasycznych przysmaków na bazie mąki, wystarczy, że je zmodyfikujesz. Na przykład, konieczna jest zmiana przepisów, jeśli chodzi o ciasteczka z kawałkami czekolady, herbatniki lub poranne naleśniki. Poniżej znajdują się składniki i wskazówki, jak przygotować jedne z najpyszniejszych naleśników bezglutenowych.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 50 g mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Banany obrać i rozgnieść widelcem w salaterce.

Rozbij jajka i roztrzep je widelcem.

Dodaj mąkę kukurydzianą i wszystko wymieszaj.

Rozgrzej patelnię z masłem i usmaż naleśniki.

Podawaj usmażone naleśniki z miodem, syropem z agawy, syropem klonowym lub domowym dżemem.

Drewniany stół, naleśniki na talerzu, kawałek masła, biało fioletowa ścierka
Dieta bezglutenowa może być wyśmienita, jeśli znasz odpowiednie przepisy. | Źródło Pixabay
Dostępni najlepsi nauczyciele odżywianie
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Pizza bez glutenu

Czy pizza jest Twoim ulubionym jedzeniem na całej planecie, ale nie możesz jej już jeść, ponieważ jest wypełniona glutenem? Szczerze współczujemy. Jest jednak dobra wiadomość dla osób cierpiących na celiakię oraz nietolerancję glutenu: nadal możesz cieszyć się pyszną pizzą, ale w formie bezglutenowej!

Poniżej znajduje się świetny przepis na bezglutenowe ciasto do pizzy, które zadowoli wszystkich, ponieważ faktycznie smakuje jak pizza!

Składniki dla około sześciu osób:

  • 600 ml wody
  • Sos pomidorowy
  • Tuńczyk, mielona wołowina, kurczak lub inny rodzaj mięsa
  • Tarty ser
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 50 g jogurtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub substytutu
  • 200 g mąki bezglutenowej, takiej jak mąka kukurydziana, migdałowa, z ciecierzycy, kokosowa lub na bazie manioku
  • Dowolne dodatki, takie jak liście bazylii, pomidory, oliwki, zielona papryka itp.

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Dodaj jajko, olej i jogurt, a następnie powoli dolewaj wody.

Wyrabiaj ciasto, aż stanie się rozciągliwe.

Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny lub nawet dłużej.

Rozłóż ciasto na formę pizzę, dodaj sos i ułóż dodatki.

Piecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści, a ciasto będzie złoto-brązowe.

Bezglutenowe risotto z awokado

Uwielbiasz risotto i masz na jego punkcie obsesję? Jeśli tak, to to bezglutenowe risotto z awokado zadowoli twoje kubki smakowe i udowodni, że wyeliminowanie glutenu z diety nie oznacza, że musisz pozbyć się klasycznych ulubionych potraw. Przeczytaj poniższe instrukcje, zanim udasz się do sklepu po niezbędne składniki.

Składniki dla około czterech osób:

  • 400 g ryżu do risotto
  • 50 g masła
  • 1 biała cebula
  • 100-150 ml białego wina (w zależności od upodobań)
  • Kostki bulionu warzywnego (oczywiście bezglutenowego)
  • Pieprz
  • 50 do 70 g parmezanu
  • 1 awokado
  • 2 garści orzechów

Przygotowanie:

Roztop masło w naczyniu żaroodpornym i podsmaż drobno posiekaną białą cebulę

Dodaj ryż i mieszaj, aż wszystkie ziarna będą pokryte masłem.

Wlej białe wino i pozostaw do odparowania.

Dopraw pieprzem.

Dodaj bulion do około 1 do 1,5 litra wrzącej wody.

Powoli dodawaj sos do ryżu i pozwól mu się zagotować lub dodaj całość i gotuj przez 20 minut.

Dodaj 30 g masła i parmezan.

Dodaj awokado.

Na koniec rozgnieć orzechy przed dodaniem ich do risotto.

Bezglutenowa tabbouleh z kalafiora

Smaki Bliskiego Wschodu zachwycają ludzi od lat. Niektóre z ulubionych dań Bliskiego Wschodu to hummus, kebab, falafel i oczywiście tabbouleh.

Poniższy przepis jest jednym z najlepszych na Bliskim Wschodzie dla tych, którzy chcą nadal próbować smaków Libanu, pozostając jednocześnie bezglutenowymi.

Składniki dla około sześciu do ośmiu osób:

  • 450 g kalafiora
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 2 białe lub czerwone cebule
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • Przyprawy do smaku, takie jak koperek, kurkuma, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Dodaj rodzynki do ciepłej wody.

Drobno posiekaj cebulę.

Zetrzyj cały kalafior na tarce.

Aby przygotować specjalny sos, należy wymieszać żółtko, musztardę, sól, pieprz i kurkumę, a następnie powoli dodać oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki razem ruchem ubijania. Ważne jest, aby pamiętać, że sos musi mieć taką samą konsystencję jak majonez, dlatego należy również wymieszać serek śmietankowy i odrobinę koperku.

Wymieszaj kalafior, rodzynki, orzeszki, cebulę, koperek i połowę mieszanki w salaterce.

Podaj resztę sosu w osobnej miseczce.

dreniany stół, warzywa, awokado, pomidory, szparagi, czosnek
Dania na podstawie warzyw są nie tylko niesamowicie zdrowe, ale również bardzo smaczne. | Źródło Pixabay

Bezglutenowa soczewica i kabaczek

Kiedy ludzie myślą o przejściu na dietę bezglutenową, myślą, że tracą wiele pysznych składników; nie jest to jednak prawdą. Przyjęcie diety bezglutenowej jest wspaniałym wstępem do czystego odżywiania ze świeżymi składnikami.

Ważne jest, aby stwierdzić, że wiele przepisów bezglutenowych jest wegetariańskich, co wpływa na to, że niektórzy nadal dobrze się odżywiają. Dlatego też przepisem na wspaniały zarówno wegetariański jak i bezglutenowy przepis jest poniższe danie z soczewicy i kabaczka.

Składniki dla około czterech osób:

  • 120 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 kawałek kabaczka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego (bezglutenowego oczywiście)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta kminku
  • 4 szczypty sproszkowanego kokosa
  • 2 gałązki kolendry
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Opłucz soczewicę, pokrój kabaczka na kawałki, a cebulę na plasterki.

Podsmaż cebulkę na patelni z olejem i posyp kminkiem.

Dodaj soczewicę i mieszaj przez 3 minuty.

Rozcieńcz kostkę bulionową w 500 ml gorącej wody, a następnie wlej na patelnię.

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe.

Gotuj przez 15 do 20 minut.

Wymieszaj wszystko i w razie potrzeby dodaj wody.

Podawaj w miseczkach z kokosem, pieprzem i kolendrą posypanymi na wierzchu dla dodania smaku.

Bezglutenowe śniadanie: Miska syrenki

Nie wiesz, co przygotować na śniadanie na diecie bezglutenowej? Oprócz przepysznych naleśników, na które przepis już znasz, możesz również zjeść przezdrową miseczkę syrenki, która jest doskonałym zamiennikiem tostów i produktów zbożowych na bazie pszenicy.

Poniższe składniki przeznaczone są dla jednej osoby:

  • 1 banan
  • 1 łyżka stołowa nasion chia
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 garść malin
  • 1 łyżka jagód goji
  • Odrobina mleka kokosowego
  • 1 łyżka mleka migdałowego lub śmietanki
  • 1 szczypta spiruliny
  • 1 łyżka wiórków gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka stołowa startego kakao

Przygotowanie:

Obierz i pokrój banana i zmiksuj go ze spiruliną; powinien zmienić kolor na turkusowy i mieć kremową konsystencję.

Umieść wszystkie pozostałe składniki w misce, ładnie dekorując je według własnego gustu.

Jak sam widzisz, istnieje mnóstwo przepysznych przepisów na dania, które z przyjemnością zjesz i które sprawią, że zapomnisz o glutenie! Dieta bezglutenowa nie musi być taka zła jeśli znasz swoje opcje

Lubisz ten artykuł? Oceń nas!

4,00 (2 ocen(y))
Loading...

Anna