"Dieta bezglutenowa nadal zapewnia dostęp do prawie wszystkich owoców i warzyw, różnorodnych zbóż i roślin strączkowych, wybranych produktów mlecznych, świeżych mięs i ryb oraz całego mnóstwa specjalnych bezglutenowych przysmaków, które zaspokoją głód na precle, bajgle i pączki".

-Daphne Oz

Kiedy ludzie słyszą słowa "dieta bezglutenowa" panikują w środku, ponieważ na myśl przychodzi im styl życia bez delektowania się jednymi z najsmaczniejszych przysmaków na świecie, takich jak rogaliki, herbatniki, ciasta i chleb.

Niemniej jednak, ze względu na stale rosnącą liczbę nietolerancji i wrażliwości na gluten wśród ludzi, istnieje więcej pysznych przekąsek bezglutenowych niż kiedykolwiek wcześniej. Obecnie w Polsce i na świecie coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową z wielu powodów; głównie ze względów zdrowotnych.

Dostępni najlepsi nauczyciele odżywianie
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem obecnym w wielu zbożach takich jak pszenica, jęczmień, owies czy żyto. Grupa białek znanych jako gluten nazywana jest prolaminami i glutelinami i stanowi 75-80% całkowitego białka w produktach spożywczych na bazie pszenicy.

Ważne jest, aby stwierdzić, że nietolerancja glutenu lub celiakia może powodować różne problemy zdrowotne, które, jeśli nie są skutecznie leczone, mogą prowadzić do poważnych chorób, takich jak nowotwory, wrzody, osteoporoza itp.

Jeśli rozważasz przejście na dietę bezglutenową z powodu nietolerancji, nie jesteś sam! W ostatnich latach duża liczba osóba przeszła na dietę bezglutenową, nawet wielu celebrytów takich jak choćby Lady Gaga. Ponieważ celebryci są bardzo wpływowymi istotami, przejście na dietę bezglutenową stało się bardzo popularne na całym świecie.

W tym artykule Superprof ma na celu poinstruowanie z grubsza wszystkich naszych czytelników, unikających glutenu lub rozważających przejście na dietę bezglutenową, które produkty zawierają gluten i trzeba ich unikać, jakie są najsmaczniejsze przepisy na dania bezglutenowe oraz mamy kilka cennych porad dla tych, którzy przechodzą na dietę bezglutenową.

Dlaczego tyle osób przechodzi na dietę bezglutenową?

Czy naprawdę chcesz przestać jeść puszyste naleśniki lub ciepły chleb? Podczas gdy większość osób odpowiedziałaby zdecydowanym NIE, inni nie mają wyboru; muszą przestać jeść gluten, zanim ich zdrowie się pogorszy.

Z drugiej strony są osoby, które podążają za trendami dietetycznymi, takimi jak keto lub paleo i decydują się odciąć wszystkie rodzaje węglowodanów; zwłaszcza te zawierające białko glutenowe.

Poniżej przedstawiamy cztery główne powody, dla których wiele osób przestaje spożywać gluten:

  • Nietolerancja glutenu
  • Celiakia
  • Wrażliwość na gluten
  • Ogólna poprawa stanu zdrowia

U części osób, które negatywnie reagują na spożycie produktów z glutenem, jednak nie została potwierdzona celiakia, diagnozuje się nieceliakalną wrażliwość na gluten.

Na pierwszy rzut oka nietolerancja glutenu jest problemem autoimmunologicznym. Niezdolność do trawienia glutenu z produktów pszennych zaczyna się w jelicie cienkim i jest wynikiem słabego wchłaniania gliadyny i zaniku śluzu w jelicie.

Inny typ nietolerancji glutenu znany jest również jako celiakia, zwykle pojawia się we wczesnym okresie życia, w wieku od 6 do 24 miesięcy; niemniej jednak, jedną z cech celiakii jest to, że może ona ustąpić na jakiś czas, ale powrócić kilka lat później.

Pole zboża, zachód słońca, pomarańczowe niebo
Nietolerancja na gluten dotyczy tysięcy osób na całym świecie, choć nie zawsze ma to podłoże chorobowe. | Źródło Pexels

Objawy celiakii są wynikiem negatywnej reakcji immunologicznej organizmu na gluten. Nieleczona celiakia może powodować bardzo poważne problemy zdrowotne, takie jak problemy sercowo-naczyniowe, nowotwory lub problemy neurologiczne.

Poniżej przedstawiono najczęstsze objawy nietolerancji glutenu. Jeśli tak reagujesz na produkty pszenne, warto abyś wykonał test lub zobaczył lekarza.

  • Biegunka,
  • Zaparcia,
  • Zmęczenie,
  • Utrata masy ciała,
  • Nudności,
  • Wymioty,
  • niedokrwistość,
  • Osteoporoza,
  • Bóle brzucha.
Dostępni najlepsi nauczyciele odżywianie
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Agata
5
5 (9 ocen(y))
Agata
40 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Klaudia
5
5 (1 ocen(y))
Klaudia
70 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Katarzyna
5
5 (1 ocen(y))
Katarzyna
100 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Mariia
5
5 (1 ocen(y))
Mariia
60 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Marcin
5
5 (2 ocen(y))
Marcin
30 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Monika
Monika
80 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Ewelina
Ewelina
50 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Michał
5
5 (3 ocen(y))
Michał
74 zł
/h
Gift icon
1-sza lekcja za darmo!
Zaczynajmy

Co można zrobić?

Poszukiwanie pomocy i porady specjalisty medycznego jest konieczne po kilku tygodniach intensywnego bólu i zmagań z wcześniej wymienionymi objawami. Lekarze i eksperci ds. zdrowia mogą zidentyfikować problemy organizmu poprzez przeprowadzenie testów immunologicznych, biopsji jelit i natychmiastowe wdrożenie diety bezglutenowej.

Dla tych, którzy nie chwytają się za brzuch z bólu po zjedzeniu kilku bułek, ale nadal odczuwają bóle po produktach na bazie pszenicy, ogólne objawy alergii na gluten są podobne.

Niemniej jednak, po przeprowadzeniu kilku ważnych testów przez specjalistę medycznego, przeciwciała występujące w celiakii nie będą obecne, podobnie jak zanik kosmków jelita cienkiego oznacza to, że możesz mieć jedynie alergię.

Jeśli uważasz, że możesz być wrażliwy na gluten, skonsultuj się z lekarzem i zaplanuj dietę bezglutenową, która zawiera odpowiednie składniki odżywcze, minerały i witaminy.

Jeśli nie cierpisz ani na nietolerancję glutenu, ani na nadwrażliwość na gluten, może nie być powodu, aby przejść na dietę bezglutenową. Jednak wciąż wiele osób postanawia wykluczyć gluten z diety idąc za trendami zdrowego trybu życia. W tym przypadku nie będziesz musiał dokonać zupełnego wykluczenia i łatwiej będzie Ci zaprzyjaźnić się z nowym trybem życia.

Dieta bezglutenowa: grupy żywności i produkty, których należy unikać za wszelką cenę

Jeśli jesteś osobą wyjątkowo wrażliwą na działanie glutenu lub nie możesz spożywać żadnych produktów z pszenicy, żyta lub jęczmienia, musisz zapoznać się ze wszystkimi produktami spożywczymi, których nie możesz jeść. 

Ważne jest, aby wspomnieć, że istnieją pewne produkty spożywcze i napoje zawierające gluten, które mogą Cię zaskoczyć.

Bez dalszej zwłoki, poniżej przedstawiamy niektóre grupy żywności i konkretne produkty, które nie mogą być spożywane przez osoby stosujące dietę bezglutenową:

Naleśniki z sosem na talerzu
  • Chleb: biały, razowy, żytni, pełnoziarnisty, przaśny itp.
  • Mąka do pieczenia: pszenna, żytnia, jęczmienna, orkiszowa itp.
  • Określone posiłki śniadaniowe: płatki zbożowe, herbatniki, ciasta, tosty, naleśniki, gofry itp.
  • Wypieki: ciasta, rogaliki, placki mięsne, placki owocowe, herbatniki, pączki, babeczki, a nawet rożki do lodów itp.
  • Gotowe produkty mrożone lub pakowane: pizze, zupy, sosy, quiche, ciasta, niektóre rodzaje czekolady, chipsy, kostki rosołowe, sos sojowy itp.
  • Napoje: piwo, whisky, napoje w proszku itp.

Zalecamy, aby osoby z nietolerancją glutenu zwracały szczególną uwagę na etykiety produktów spożywczych. Upewnij się, że kupujesz rzeczy, które są certyfikowane jako bezglutenowe i mają łatwo rozpoznawalną etykietę.

Niemniej jednak, czasami konieczne jest rozszyfrowanie składników, aby upewnić się, że absolutnie nie zawierały glutenu. Na przykład, niektóre soczewice lub ciecierzyce mogły być przetwarzane w fabryce, w której gotuje się chleb; w związku z tym mogą istnieć pewne ślady glutenu.

Ponadto, najlepiej byłoby unikać jak największej ilości wstępnie przygotowanych i gotowych produktów. Dlaczego? Po pierwsze, są tak niezdrowe i wypełnione tak wieloma konserwantami, a po drugie, w tych produktach, takich jak opakowania zup lub sosów, gluten jest używany jako zagęszczacz.

Jak zawsze, lepiej gotować z surowych składników; oszczędzisz siebie i środowisko!

Przepisy na dania bezglutenowe

Jeśli po długich wizytach u lekarza i zniechęcających wynikach badań odkryłeś, że nie tolerujesz glutenu i musisz wprowadzić zmiany w swojej diecie, nie jesteś sam. Jak wspomnieliśmy wcześniej, 1% populacji cierpi na celiakię.

Jednak skomplikowanym aspektem stania się bezglutenowym jest ponowne nauczenie się gotowania. Podstawowe przepisy, z których często korzystałeś, a które zawierały produkty na bazie pszenicy, równie dobrze mogłyby nigdy nie istnieć; musisz znaleźć alternatywy.

Niemniej jednak, nie ma powodu do zniechęcenia, ponieważ internet jest absolutnie pełen bezglutenowych przepisów, które zadowolą wszystkich członków rodziny.

Chociaż istnieje wiele przepisów, które można łatwo przygotować, poniższe trzy przepisy są równie smaczne jak i zdrowe:

Falafel z soczewicy

Unikalne smaki Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci podbijają kubki smakowe Europejczyków. Nic więc dziwnego, że pyszne przepisy, takie jak hummus, baklava i falafel, można przygotować bez glutenu.

Postępuj zgodnie z poniższym przepisem, aby zjeść jedne z najsmaczniejszych bezglutenowych falafeli z soczewicy znanych człowiekowi!

Składniki dla trzech osób:

  • 150 g żółtej i zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 liści mięty
  • 150 g ryżu
  • 1 cebula
  • Kilka liści pietruszki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 pojemnik kupionego w sklepie jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ugotuj ryż i soczewicę w różnych garnkach.

W dużej misce wymieszaj marchewkę, cebulę, ryż, soczewicę, pomidory, jajka, natkę pietruszki, ocet i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Uformuj mieszankę w małe kulki i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

Podawaj falafele z soczewicy z sosem przygotowanym z jogurtu, mięty, oliwy z oliwek, soli i pieprzu; smacznego!

Quinoa z Ceviche z leszcza

Ryba to doskonale zdrowy i lekki posiłek, którym można cieszyć się przez cały rok i o każdej porze. Przygotowanie ceviche z komosy ryżowej i leszcza nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać; postępuj zgodnie z podanym tutaj przepisem.

Składniki dla około czterech osób:

  • 4 świeże filety z leszcza
  • 3 grejpfruty
  • 600 g komosy ryżowej
  • 80 g kolendry
  • 20g sezamu
  • 2 buraki
  • 4 g jagód
  • 400ml octu ryżowego
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Gotuj quinoa przez 10 minut na małym ogniu.

Pokrój grejpfruta na oddzielne, ale równe części i zbierz sok, aby zrobić sos z oliwą z oliwek i octem ryżowym; pyszne!

Gotuj sos na patelni przez kilka minut, a następnie wymieszaj go z komosą ryżową.

Pokrój filety z leszcza w drobną kostkę i dodaj kolendrę; wymieszaj.

Podawaj ceviche i quinoa w średniej wielkości misce z quinoa na dnie, surowym leszczem w środku, kawałkami grejpfruta na zewnątrz i pokrojonymi burakami jako dekoracją.

Bezglutenowy fondant czekoladowy

Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Istnieją przepisy na przepyszne słodkości bezglutenowa, a oto jedna z nich!

Składniki dla około czterech osób:

  • 300 g ciemnej czekolady (upewnij się, że w czekoladzie nie ma śladów glutenu)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 6 jajek
  • 150 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 75°C. Wysmaruj masłem formę i roztop czekoladę w kuchence mikrofalowej lub na patelni przez 2 minuty przed dodaniem masła.

Wymieszaj dwa jajka w misce i 4 żółtka z cukrem. Zachowaj białka. Dodaj skrobię kukurydzianą, następnie masło, a na końcu mieszankę czekoladową przed ubijaniem.

Ubij białka przed dodaniem ich pojedynczo do masy.

Wlej masę do formy i piecz przez 30 minut.

Pomocne wskazówki i porady dotyczące skutecznego odżywiania się bez glutenu

Przejście na dietę bezglutenową od samego początku jest dość mylące, ponieważ oznacza naukę korzystania z nowych składników i znalezienie aktualnych przepisów, które są jednocześnie zdrowe i smaczne.

Niemniej jednak, nawet przy najlepszych intencjach, nowi bezglutenowi kucharze potrzebują porad od bardziej doświadczonych profesjonalistów. Bez dalszej zwłoki, poniższe wskazówki i triki pomogą wszystkim bezglutenowcom przejść od zera do bohatera w mgnieniu oka:

  • Nie jedz gotowej lub przetworzonej żywności, takiej jak ravioli w paczkach, gotowe makarony, chipsy itp. Dlaczego? Zdecydowana większość gotowych posiłków zawiera gluten, ponieważ jest on często używany do uzyskania konsystencji i grubości.
  • Czytaj etykiety, aby sprawdzić obecność glutenu i jego pochodnych, takich jak gliadyna, glutenina, skrobia pszenna, słód, ekstrakt słodowy, białka roślinne itp. Chociaż alergeny są zwykle pogrubione na większości opakowań. Niemniej jednak, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, szybkie wyszukiwanie w Google powinno załatwić sprawę!
  • Zastąp mąkę pszenną opcjami mąki bezglutenowej, takimi jak mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, mąka kukurydziana, mąka kasztanowa, mąka gryczana itp.
  • Jeśli często pieczesz chleb, rozważ zastąpienie chemicznego proszku do pieczenia produktami takimi jak drożdże piekarskie, guma guar, guma ksantanowa, wodorowęglan sodu lub białka jaj.
  • W restauracjach wybieraj sałatki z niskotłuszczowymi sosami winegret; czasami dressing może zawierać substancje zagęszczające, takie jak gluten.

W internecie znajdziesz wiele innych wskazówek dotyczących zmiany diety na bezglutenową. Najważniejsze jest to żeby dobrze się doinformować. W ten sposób będziesz mógł przejść na dietę bezglutenową w sposób bezpieczny oraz bez rezygnacji z jedzenia pysznie!

Lubisz ten artykuł? Oceń nas!

4,00 (2 ocen(y))
Loading...

Anna