Spis treści
Niezależnie od tego, czy należysz do osób w pełni zaangażowanych w wegetarianizm, czy też interesujesz się dietą półwegetariańską, aby ograniczyć tłuste mięso i kaloryczne jedzenie, które miałeś w zwyczaju jadać, zawsze znajdzie się miejsce na smaczne danie na bazie warzyw, w tygodniowym harmonogramie posiłków.
Wegetariańscy weterani, którzy są wśród was, dobrze wiedzą, że wegetariańskie jedzenie nie musi być mdłe i nudne - ani trochę! Składniki takie jak czarna fasola, ciecierzyca, awokado, słodkie ziemniaki i inne pieczone warzywa stanowią podstawę pysznych dań, a istnieje wiele zamienników mięsa, takich jak bezmięsne burgery, soja czy tofu, które mogą przenieść wegetariańskie dania na wyższy poziom.
Szczególnie zielone warzywa pasują do wszystkiego: pizzy, makaronów, azjatyckich przypraw, hiszpańskich paelli... Tymczasem inne warzywa, takie jak słodkie ziemniaki i marchewka, dodają potrawom dodatkowej słodyczy, a najlepszym przykładem jest ciasto marchewkowe.

Jeśli jesteś nowy w tej diecie, oto kilka wskazówek, jak być zdrowym wegetarianinem. A jeśli brakuje ci inspiracji lub jesteś otwarty na wypróbowanie nowych potraw odpowiednich dla wegetarian lub wegan, sprawdź niektóre z poniższych przepisów. Wybrałam te dziesięć wspaniałych przepisów, ponieważ każdy z nich oferuje coś wyjątkowego dla podniebienia. Czas na wege ucztę w kuchni!








10 Fantastycznych Pomysłów na Dania Wegetariańskie do Wypróbowania
Sprawdź te naprawdę wyjątkowe przepisy bezmięsne, których twoi znajomi nie widzieli wcześniej!
1. Lasagne z Grzybami, Szpinakiem i Serem Pleśniowym
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
500 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
1 duża cebula, drobno posiekana
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
ok. 500 g umytego świeżego szpinaku
1 duży słoik gotowego białego sosu
12 arkuszy makaronu lasagne
125 g sera pleśniowego, pokruszonego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Podgrzej jedną łyżkę oliwy na dużej patelni, dodaj połowę grzybów i smaż na złoty kolor, około pięć minut. Przełóż je na ręcznik papierowy, dodaj kolejną łyżkę oleju na patelnię i usmaż pozostałe grzyby, również przekładając je na ręcznik papierowy po pięciu minutach.
2. Na patelnię wlej ostatnią łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem przez około cztery minuty, aż będą miękkie. Dodaj szpinak przykryj patelnię pokrywką i pozwól mu zmięknąć przez jedną do dwóch minut. Dodaj grzyby do szpinaku, wymieszaj i dopraw.
3. Użyj prostokątnego naczynia ok. 24 x 18 cm i rozprowadź na spodzie warstwę białego sosu. Na sos ułóż trzy arkusze lasagne, a następnie jedną trzecią mieszanki grzybowej, kolejną warstwę białego sosu i trochę pokruszonego sera.
4. Dodaj kolejne trzy arkusze lasagne i kontynuuj układanie warstw, kończąc na trzech ostatnich arkuszach lasagne, dobrze polewając białym sosem i posypując pokruszonym serem.
5. Piec przez min. 35 do 40 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone, a wierzchnia warstwa będzie bulgotać i zarumieni się. Podawać z sałatką lub pieczywem czosnkowym.
Przepis dzięki uprzejmości The Telegraph.
2. Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną.
Aby zapoznać się z pełną listą składników i sposobem przyrządzenia, odwiedź stronę Kwestia Smaku.
3. Placki z Cukinii wg. Olgi Smile
Jeśli cukinia jest twoim ulubionym warzywem, zakochasz się w smaku tego i powyższego przepisu. Szczegóły znajdziesz na blogu Olga Smile.
4. Kotlety z Soczewicy i Pieczarek
Przepis na te pyszne kotlety znajdziesz na stronie Kwestia Smaku.
5. Ravioli w Kształcie Cukierka wg. Jamiego Olivera
Składniki:
1 dynia piżmowa (1,2 kg)
250 g sera ricotta
½ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili
1 cała gałka muszkatołowa, do starcia
oliwa z oliwek
200 g kasztanów pakowanych próżniowo
½ pęczka świeżej szałwii (15g)
20 g parmezanu, odrobina więcej do podania
Na makaron:
1 x przygotowane wcześniej luksusowe ciasto na makaron
75 g młodego szpinaku
semolina do podsypania
Do sosu maślanego:
100 g niesolonego masła
4 klementynki
Przed podaniem:
50 g migdałów ze skórką

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
2. Aby zrobić nadzienie, umyj dynię, ostrożnie pokrój ją na pół wzdłuż i usuń nasiona, a następnie pokrój na osiem dużych kawałków i umieść na dużej blasze do pieczenia.
3. Do dyni dodaj całą ricottę, płatki chili oraz szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu, a następnie zetrzyj na drobno ponad połowę gałki muszkatołowej. Skrop olejem i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 1 godzinę.
4. Pokrusz kasztany, zbierz liście szałwii, wrzuć je do niewielkiej ilości oleju i wyłóż na blachę.
5. Piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu aż dynia będzie miękka i złocista, a ricotta będzie przypieczona.
6. Drobno zetrzyj parmezan nad blachą, dopraw i wymieszaj wszystko razem. Możesz zetrzeć farsz na jednolitą masę, albo zostawić w niej większe kawałki, według upodobania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
7. Przygotuj ciasto na makaron w robocie kuchennym, blendując razem szpinak i żółtka przed dodaniem suchych składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
8. Podziel makaron na pół, pozostawiając połowę na inny dzień. Pozostały kawałek przekrój na dwie części (zawijając na chwilę z powrotem jeden kawałek) i rozwałkuj na arkusze o grubości zaledwie 2 mm - użyj maszyny do makaronu lub zrób to ręcznie wałkiem do ciasta.
9. Potnij na prostokąty 15cm x 12cm. Nakładaj 2 łyżki nadzienia wzdłuż każdego z nich, w pobliżu dolnej krawędzi, pozostawiając 1,5 cm na każdym końcu.
10. Posmaruj odsłonięty makaron wilgotną szczoteczką, a następnie zwiń i zlep po bokach, aby uszczelnić i ułożyć "cukierki".
11. Powtórz czynności z pozostałym makaronem i nadzieniem, aby w sumie zrobić 24 "cukierki". W międzyczasie przenoś każdą sztukę na papier do pieczenia posypany semoliną.
12. Do przygotowania sosu rozpuść masło na dużej patelni, a następnie, gdy będzie spienione i zacznie ciemnieć, wyciśnij sok z klementynek i mieszaj, aby powstał kremowy sos maślany. Dopraw pieprzem i utrzymuj ciepło na bardzo małym ogniu, aż będzie potrzebny.
13. Ugotuj makaron w dużym rondlu wrzącej osolonej wody przez 3 - 4 minuty, po ugotowaniu przelej go do sosu maślanego, z odrobiną gotującej się wody. Pracuj partiami (pierwszy grzecznie poczeka w sosie, aż ugotujesz resztę).
14. Na koniec posiekaj gałkę muszkatołową i parmezanem i posyp prażonymi, pokruszonymi migdałami.
Jeśli jesteś fanem Jamiego Olivera i dobrze znasz angielski, ten i wiele innych przepisów znajdziesz na jego stronie. Jeżeli wolisz przepisy tego wspaniałego kucharza przełożone na nasz język, kilka znajduje się tutaj. Uważnie przyjrzyj się składnikom, mistrz kulinarny przygotowuje potrawy i przekąski wegańskie i wegetariańskie, ale kuchnia tradycyjna również znajduje się w jego arsenale.
6. Wegetariańskie Chili z Pieczywem Kukurydzianym
Składniki:
Na chili
2 łyżki oleju roślinnego
ok. 500 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
1 średnia cebula, drobno posiekana
4 łyżki chili w proszku
2 łyżeczki kminku mielonego
3 szklanki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
2 puszki (2x400g) pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączone
1 puszka fasoli (400 g), odsączona i wypłukana
1 łyżka cukru
około 150 g szpinaku baby
Pieczywo kukurydziane
¾ szklanki drobnej mąki kukurydzianej
¾ szklanki mąki uniwersalnej
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
sól koszerna
½ szklanki pełnego mleka
¼ szklanki śmietany, odrobina więcej do podania
1 duże jajko
3 łyżki roztopionego niesolonego masła
¾ szklanki rozdrobnionego sera Cheddar (około 100g)
marynowane jalapenos do podania
Przygotowanie:
Chili
1. Rozgrzej olej na żeliwnej patelni o średnicy 30 cm, na dużym ogniu. Dodaj dynię oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie miękka i rumiana, około 8 minut. Wyjmij dynię z patelni i odstaw na bok.
2. Zmniejsz ogień do średniego. Dodaj czosnek i cebulę i gotuj, często mieszając, aż cebula będzie miękka, około 8 minut. Dodaj chili w proszku (użyj mniej, jeśli lubisz łagodniejsze chili) i kminek i gotuj, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty. Dodaj bulion warzywny, pomidory, fasolę, cukier i gotowaną dynię i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje, około 30 minut. Jeśli poziom sosu obniży się do mniej niż trzech czwartych wysokości dyni, dodaj trochę wody. Dodawaj szpinak po garści, aż całość zmieści się na patelni i zmięknie.
Pieczywo kukurydziane
1. W międzyczasie umieść ruszt na środku piekarnika i podgrzej go do 200ºC. W średniej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i 1 łyżeczkę soli. W innej misce wymieszaj mleko, śmietanę i jajko. Dodaj mokre składniki do suchych, ubijając, aż dobrze się połączą. Wymieszaj z roztopionym masłem i cheddarem. Upuszczaj po łyżce ciasta na chili, zostawiając miejsce pomiędzy nimi. Ciasto nie przykryje całkowicie chili.
2. Piecz, aż pieczywo kukurydziane nabierze złotego koloru i odskoczy po dotknięciu, a chili będzie gorące i musujące, około 18 minut. Podawaj z większą ilością kwaśnej śmietany i marynowanymi jalapenos.
Przepis dzięki uprzejmości The Food Network.
7. Pierogi Leniwe wg. Olgi Smile
Aby zapoznać się z pełną listą składników i sposobem przyrządzenia, odwiedź blog Olga Smile.
8. Curry z Pieczonego Kalafiora
Składniki:
1 duży kalafior, pokrojony w różyczki
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli morskiej
Do curry
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 mały kawałek laski cynamonu
4 zielone strąki kardamonu, zmiażdżone nasiona
4 goździki
2 świeże liście laurowe
1 łyżeczka nasion kminku
2 średnie cebule, grubo posiekane
400g posiekanych pomidorów z puszki
2 zielone papryczki chilli, bez pestek i grubo posiekane
30g świeżego imbiru, grubo posiekanego
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki mielonego chili kashmiri (lub łagodnego chili w proszku)
1 łyżeczka garam masala
2 łyżki suszonych liści kozieradki
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki pełnotłustego jogurtu naturalnego, odrobina więcej do podania
Do podania
garść świeżej kolendry, podarte liście
ciepłe podpłomyki
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Włożyć różyczki kalafiora do brytfanny, wymieszać z oliwą i solą, następnie piec 20 minut. Po upieczeniu odstawić.
2. W międzyczasie, do przygotowania curry, rozgrzej olej na średnim ogniu w średnim rondlu z pokrywką. Dodaj cynamon, kardamon, goździki, liście laurowe i nasiona kminku. Gotuj przez 1 minutę, aż zaczną skwierczeć. Dodać cebulę, pomidory, zielone papryczki chilli i imbir. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 15-20 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij i wyrzuć laskę cynamonu i goździki. W małym robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj masę na gładką pastę.
3. Przełóż pastę z powrotem do tego samego naczynia i dodaj przecier pomidorowy i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu. Dodaj sól, chili w proszku, garam masala, kozieradkę i miód, a następnie wymieszaj.
4. Dodaj uprażony kalafior i jogurt, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut. Posyp kolendrą, polej odrobiną jogurtu, posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj z podpłomykami.
Przepis dzięki uprzejmości Delicious Magazine.

9. Leczo Wegetariańskie
Pełną listę składników i sposób przygotowania można znaleźć na Kwestia Smaku.
10. Zupa Brokułowa z Ricottą
Pełną listę składników i sposób przygotowania można znaleźć na Kwestia Smaku.
Więcej o Przepisach Wegetariańskich
W Internecie można znaleźć wiele innych bezpłatnych przepisów, w tym przepisy na śniadanie wegetariańskie, zupy, dania główne, przystawki, przekąski, puddingi i oczywiście inne przepisy na wegetariańskie kolacje.
Kilka przepisów, których warto spróbować to: smażony makaron z tofu w sosie orzechowym, makaron zapiekany z serem i sałatka szpinakowa, pieczarkowy wellington z pieczonym kalafiorem i kiełkami, zapiekanka z koziego sera i karmelizowanej cebuli z śródziemnomorskimi pieczonymi warzywami, meksykańskie chili fasolowe z chipsami tortilla i sałatką z awokado, frittata ze słodkich ziemniaków z jarmużem i szparagami, serowe cannelloni z sałatką z pomidorów, tarta cebulowa z sałatką z marchwi, curry ziemniaczane z marynowanym ostrym sosem, burger z grillowanej fasoli z sałatką z kukurydzy i marchwi, z balsamicznym winegret, zupa dyniowa z pieczywem do maczania, papryka nadziewana fetą z pikantnym kuskusem, burrito z czarnej fasoli z dzikim ryżem, grzybami i parmezanowymi arancini (kulki risotto) w panierce z czosnkowej bułki tartej...
Jeśli wolisz proste przepisy, możesz spróbować takich rzeczy, jak tosty z awokado, hummus z pokrojoną papryką i chlebem pitta, bruschetta z pomidorami, cebulą i pesto, wegetariańską lasagne bolognese lub prosty przepis na makaron. Widzisz, twój zdrowy obiad nie musi być nudny!
Jeśli masz ochotę spróbować swoich sił w tworzeniu własnych, pachnących i przepysznych dań bezmięsnych, ale utkniesz na etapie ustalania podstawy posiłku, być może zainteresują cię te pyszne, ale mniej popularne produkty, które świetnie nadają się do gotowania: komosa ryżowa, soczewica, polenta, rukola, dynia, seitan, karczoch, makaron w kształcie ryżu, włoskie kluski gnudi, tempeh, sałatka z farro (pszenicą faraonów), kapusta bok choy, ziemniaki yukon gold, okra i grzyby cremini.
Lub poszukaj w Superprof lekcji gotowania w Warszawie, aby znaleźć nauczyciela gotowania w pobliżu, który pomoże ci ułożyć własne pyszne dania wegetariańskie.
Dalsza Lektura
Aby uzyskać więcej propozycji wegetariańskich przepisów, odwiedź tych blogerów kulinarnych. Jeśli podobały ci się te przepisy, czytaj inne artykuły na temat gotowania wegetariańskiego: