Czym Jest Wegetarianizm?

Wegetarianin lub jarosz to termin, który przed laty trafił do naszego słownika, ale czy naprawdę rozumiesz, czym jest bycie wegetarianinem, dlaczego ludzie decydują się zostać jaroszami oraz jak i kiedy pojawił się wegetarianizm?

Czy chcesz dowiedzieć się, które gwiazdy są wegetarianami, jak wegetarianie wchodzą ze sobą w interakcje za pośrednictwem Internetu i znaleźć przydatne wskazówki, jak samodzielnie prowadzić zdrową, ale łatwą dietę wegetariańską?

Vege Polska, organizacja utworzona w celu rozpowszechniania wiadomości o korzyściach wegetarianizmu, jest doskonałym miejscem do rozpoczęcia, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o ruchach wegetariańskich.

Jeśli chodzi o dietetykę i żywienie związane z dietą bezmięsną, jest wiele do zrobienia, więc czytaj dalej, aby poznać wszystkie fakty, które powinieneś poznać, zanim zdecydujesz się na dietę bezmięsną.

Historia Wegetarianizmu

Można by się spodziewać, że wegetarianizm jest nowym zjawiskiem, ponieważ nasi przodkowie polowali na jedzenie i nie mogli sobie pozwolić ma wybrzydzanie w kwestii tego, co jedli. Ludzki instynkt polowania sięga znacznie więcej lat wstecz, niż wcześniej sądzono.

Do niedawna dowody wskazywały, że pierwsi ludzie jedli mięso 400 000 lat temu, ale nowo odkryta rzeźnia w Tanzanii pokazuje, że człowiek był w stanie pozyskać mięso nawet 1,6 miliona lat wcześniej.

To właśnie ta bogata w białko dieta oraz witaminy i składniki odżywcze z nią związane pomogły nam rozwinąć nasz gatunek w Homo sapiens i umożliwiły naszym mózgom wyrosnąć na takie organy intelektualne. Jak na ironię, to jednak zdolność myślenia i współczucia innym, nawet innym gatunkom, sprawiła, że ​​niektórzy z pierwszych wegetarian zaproponowali swoje ideologie bycia na równi ze zwierzętami i bardziej intensywnych rozważań na temat natury produktów pochodzenia zwierzęcego, których używamy.

Matematyk Pitagoras (580 p.n.e.) był jednym z pierwszych, którzy przejawiali niezależne myślenie i twierdził, że wszystkie gatunki na planecie powinny mieć równe prawa. Ale przed nim starożytni Egipcjanie i Babilończycy praktykowali ideologię wegetariańską jako część swoich wierzeń religijnych, powstrzymując się od spożywania mięsa i noszenia produktów pochodzenia zwierzęcego od 3200 p.n.e.

Ale to Pitagoras był tym, który bronił zdrowotnych korzyści wegetariańskiego stylu życia, postrzegając życie bez mięsa nie tylko jako sposób na pokojowe współistnienie na Ziemi, ale jako sposób na utrzymanie ludzkiej duszy w czystości.

Stara kobieta i leżace krowy na tle niebieskiej ściany.
Pitagoras chciał, aby ludzie i zwierzęta pokojowo współistnieli na Ziemi. | źródło: Unsplash - Monthaye

Tymi, którzy sprzeciwiali się poglądom wegetariańskim, byli Sokrates, Platon i Arystoteles, wszyscy mocno wierzyli, że zwierzęta są dla nas jak niewolnicy, i dlatego mieli ograniczone współczucie dla zarzynania ich na mięso.

Chociaż życzliwość dla zwierząt od dawna była częścią wschodnich wierzeń religijnych, chrześcijaństwo postrzegało ludzi jako wyższy gatunek, a zatem propagatorzy pokojowego wegetarianizmu byli postrzegani jako dewianci lub fanatycy i często byli prześladowani za swoje opinie.

W okresie renesansu wegetarianizm był nadal rzadką ideologią.

Jedzenia było niewiele, a mięso było luksusem dla bogatych, więc głód i choroby wstrząsnęły światem.

Leonardo Da Vinci, słynny malarz i wynalazca brzydził się ideą uboju zwierząt, podobnie jak wielu klasycznych pisarzy tamtych czasów, którzy pisali o podatności zwierząt na ból.

Wraz z okresem oświecenia w XVIII wieku pojawiły się bardziej sprzeczne poglądy na temat miejsca ludzi i zwierząt w porządku stworzenia, przy czym niektórzy argumentowali, że zwierzęta są bezdusznymi maszynami, a inni debatowali, że są inteligentnymi, czującymi stworzeniami. W tym czasie metody uboju były przerażające.

W XIX wieku dominował romantyzm, a rok 1809 przyniósł znaczący postęp w kierunku wegetarianizmu jako część wiary chrześcijańskiej. Od tego dnia wielu zaczęło apelować przeciwko jedzeniu mięsa, używając biblijnych odniesień do poparcia swoich teorii.

W 1847 roku w Wielkiej Brytanii powstało The Vegetarian Society, a od lat osiemdziesiątych XIX wieku w Londynie zaczęły pojawiać się wegetariańskie restauracje.

Powstanie organizacji w Wielkiej Brytanii zainspirowało państwa całego świata do propagowania tej diety. Polska była jednym z nich.

Niedobory żywności spowodowane II wojną światową oznaczały, że ludzie byli zachęcani do kopania w poszukiwaniu pożywienia, a zatem wielu żyło na diecie prawie wegetariańskiej przez pozostałą część wojny.

Dziś wśród Polaków mamy ponad milion wegetarian i wegan, a ich liczba stale rośnie. To w latach 50. i 60. ludzie stali się znacznie bardziej świadomi swojego zdrowia i tego, jak mogli go kontrolować za pomocą diety i wyborów życiowych.

W międzyczasie lata 80. i 90. ujawniły prawdziwe zniszczenia, jakich ludzkość dokonała na Ziemi, a więc wegetarianizm ponownie się rozwinął.

Wegetarianie nadal prowadzą kampanię na rzecz zmiany sposobu traktowania zwierząt, przy czym eksperymenty na zwierzętach i hodowla przemysłowa zostały już ujawnione.

Możesz przeczytać więcej o historii wegetarianizmu na tym pokrewnym blogu.

10 Niesamowitych Przepisów Wegetariańskich

Sprawdź te naprawdę wyjątkowe przepisy wegetariańskie, których twoi znajomi nie widzieli wcześniej! Nawet mięsożerca skusi się na te obfite, pyszne bezmięsne posiłki, kiedy zaprosisz go na obiad.

1. Lasagne z grzybami, szpinakiem i serem pleśniowym

Aby poznać szczegóły przygotowania tej potrawy, zobacz nasz blog z przepisami wegetariańskimi.

2. Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną.

Aby zapoznać się z pełną listą składników i sposobem przyrządzenia, odwiedź stronę Kwestia Smaku.

3. Pyszna Wiosenna Sałatka z Quinoa i Granatu

Rozkrojony owoc granatu.
Wypróbuj ten pyszny przepis z soczystym granatem. | źródło: Unsplash - Arjun Kapoor

Składniki:

120g quinoa z 500ml wrzącej wody

100g orzechów laskowych

1 mały ogórek

1 granat

mała garść kolendry

Do dressingu:

1 limonka

1 łyżka tahini

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju sezamowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Umieść quinoa na patelni z wrzącą wodą i odrobiną soli.

2. Niech quinoa gotuje się przez minutę lub dwie, następnie umieść pokrywkę na patelni i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne min. 10 do 15 minut, aż cała woda wyparuje, a quinoa będzie puszysta, ale nie papkowata.

3. Podczas gotowania quinoa, włóż orzechy laskowe do blachy do pieczenia i piecz przez około 10 minut, aż staną się chrupiące.

4. Następnie pokrój ogórek wzdłuż na ćwiartki, a następnie na ósemki. Pokrój nasienną środkową część ogórka, a następnie pokrój ósemki na cienkie kawałki.

5. Wyjmij pestki granatu z łupiny - warto też wycisnąć cały sok i dodać go do dressingu.

6. Drobno posiekaj kolendrę. W kubku wymieszaj dressing. Gdy quinoa się ugotuje i ostygnie, umieść ją w misce z orzechami laskowymi, granatem, kolendrą i ogórkiem, polej dressingiem, a następnie wymieszaj wszystko razem z odrobiną soli i pieprzu.

Przepis dzięki uprzejmości The Telegraph.

4. Kotlety z Soczewicy i Pieczarek

Szczegóły znajdziesz na Kwestia Smaku.

5. Wegetariańska Zapiekanka Risotto z Pieczonymi Warzywami

Składniki:

Na risotto:

1-1,2 litra bulionu warzywnego

3 szalotki, drobno posiekane

2 czubate łyżki masła

2 ząbki czosnku, posiekane

400g ryżu do risotto

250 ml białego wina

100 g drobno startego parmezanu plus 3 łyżki do posypania

oliwa z oliwek do natłuszczenia

2 łyżki semoliny

duża garść liści bazylii,

300g sera taleggio lub 2 kulki wędzonej mozzarelli

Do pieczonych warzyw:

1 bakłażan, przycięty, przepołowiony wzdłuż i pokrojony w plastry

2 małe cukinie, przycięte i pokrojone w plastry

1 duża czerwona cebula, obrana i grubo pokrojona

150g pomidorków koktajlowych

1 duża czerwona papryka, pozbawiona nasion i grubo pokrojona

4 gałązki tymianku

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Na dużej patelni podsmaż szalotkę na połowie masła, aż będzie miękka, po pięciu minutach dodaj czosnek. Dodaj ryż i mieszaj przez minutę. Podkręć ogień i dodaj wino, mieszając, aż odparuje. Dodawaj bulion po jednej chochli, mieszając, aż płyn zniknie, a następnie dodaj kolejną. Kontynuuj przez 15 minut lub do momentu ugotowania ryżu. Jeśli zabraknie ci zapasów, użyj wrzącej wody. Zdejmij z ognia, dodaj kolejną porcję masła i 100 g parmezanu, dopraw, a następnie odstaw do ostygnięcia. Schłódź przez noc lub przez co najmniej trzy godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż warzywa w dużej brytfannie z tymiankiem. Skrop octem i olejem, dopraw i piecz przez 40 minut, obracając, aż mieszanka będzie miękka i podpieczona (można to zrobić dzień wcześniej).

3. Pieczenie zapiekanki: rozgrzej piekarnik do 190°C. Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj oliwą z oliwek i posyp kaszą manną. Wymieszaj posiekaną bazylię z risotto. Przełóż połowę ryżu do tortownicy łyżką i rozpłaszcz. Rozłóż warzywa na wierzchu i przykryj pokrojonym w kostkę taleggio. Na wierzch wyłóż resztę risotto, posyp 3 łyżkami parmezanu i opcjonalnie orzeszkami pinii i piecz przez 40 minut.

4. Jeśli chcesz zjeść ją na ciepło, odstaw na 30 minut, ale lepiej zostawić do ostudzenia, bo lepiej się kroi. Podawaj z chrupiącą sałatką.

Przepis dzięki uprzejmości The Telegraph.

6. Pierogi Leniwe wg. Olgi Smile

Aby zapoznać się z pełną listą składników i sposobem przyrządzenia, odwiedź blog Olga Smile.

7. Pieczeń Bezmięsna z Sosem Grzybowym

Składniki:

Pieczeń:

500g bakłażanów (około 3)

½ szklanki orzechów włoskich

500g twardego tofu

250g grzybów shiitake lub pieczarek

2 ząbki czosnku, posiekane

1 szklanka kiełków pszenicy

1 szklanka płatków owsianych

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii

1 duże jajko plus 1 białko

1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku

1 łyżka soli koszernej

świeżo zmielony czarny pieprz

¼ łyżeczki płatków czerwonego chili

Sos grzybowy:

2 łyżki niesolonego masła

200g shiitake, cremini lub pieczarek

sól koszerna

świeżo zmielony czarny pieprz

1 ½ łyżki marsali lub sherry

1 szklanka bulionu warzywnego, domowej roboty lub o niskiej zawartości sodu w puszce

2 gałązki świeżego tymianku + 1 łyżeczka listków

¼ szklanki tłustej śmietany

Przygotowanie:

Pieczeń:

1. Nad palnikiem gazowym lub na grillu elektrycznym zwęglić bakłażany, aż skóra będzie czarna, obracając w razie potrzeby, aby równomiernie podgrilować ze wszystkich stron. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do gotowania na parze. Wyjmij z folii i delikatnie zetrzyj skórę lub spłucz ciepłą wodą.

2. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

3. Orzechy zmiksuj w robocie kuchennym na drobno zmielone. Przełóż do dużego naczynia. Bakłażan, tofu i grzyby zmiksuj na małe kawałki. Dodaj mieszaninę do orzechów włoskich wraz z pozostałymi składnikami pieczeni. Wymieszaj razem do równomiernego połączenia. Przełóż mieszaninę na blaszkę keksową lub brytfannę i piecz przez 1 godzinę.

Sos grzybowy:

1. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj grzyby i gotuj, od czasu do czasu mieszając, około 8 minut. Pieczarki dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp mąką grzyby i mieszaj, aż lekko się zrumienią, około 1 minuty. Dodaj marsalę i bulion i doprowadź do wrzenia, gotując do zgęstnienia około 2 minut. Dodaj śmietanę i świeże listki tymianku, dopraw solą i pieprzem.

2. Wyjmij z blaszki pieczeń bezmięsną, pokrój i podawaj z sosem grzybowym.

8. Sałatka z Kuskusu Palestyńskiego

Składniki:

80ml oliwy

3 cebule, pokrojone w plasterki

4 ząbki czosnku, posiekane

2 zielone papryczki chilli, pozbawione nasion i drobno posiekane

250g kuskusu palestyńskiego, wypłukanego i odsączonego

600ml bulionu warzywnego

60g rodzynek

3 pieczone czerwone papryki (ze słoika), opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie plasterki

1 ogórek, usunięte pestki, pokrojony w drobną kostkę

3 dymki, drobno pokrojone

2 garści świeżej pietruszki, grubo posiekanej

garść świeżej mięty, grubo posiekanej

sok z 2 cytryn

2 łyżki przyprawy zatar lub sumak (obie znajdziesz w większych supermarketach lub sklepach specjalistycznych)

100g migdałów, obranych ze skórki, grubo posiekanych

Przygotowanie:

1. Umieść duży, szeroki rondel na średnim ogniu z połową oliwy. Gdy olej będzie gorący (ale nie dymiący) dodaj cebulę i gotuj mieszając przez kilka minut, następnie dodaj czosnek i papryczki chili i gotuj jeszcze przez 5-7 minut, aż cebula będzie miękka i zacznie się karmelizować.

2. Dodaj kuskus, zwiększ ogień i dobrze wymieszaj - kuskus należy obtoczyć w oleju i smażyć przez kilka minut. Dodaj bulion warzywny, zagotuj, dodaj rodzynki i kilka szczypt soli, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut, aż kuskus się ugotuje, a płyn wchłonie.

3. Po ugotowaniu rozłóż kuskus na blasze do ostygnięcia - nie dodawaj żadnych warzyw/zieleniny, dopóki nie osiągnie temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj schłodzony kuskus z papryką, ogórkiem, dymką i ziołami, a następnie dodaj resztę oliwy, sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Podawaj w temperaturze pokojowej posypane przyprawą zatar i posiekanymi migdałami.

9. Leczo Wegetariańskie

Szczegóły znajdziesz na Kwestia Smaku.

10. Zupa Brokułowa z Ricottą

Szczegóły znajdziesz na Kwestia Smaku.

W Internecie można łatwo znaleźć wiele innych darmowych przepisów, na przykład: wegetariańskie chili, wegetariańska zupa, wegetariańska lasagne, makaron z serem, curry z ciecierzycy, burgery fasolowe i wiele innych.

Korzyści Zdrowotne Wynikające z Diety Wegetariańskiej

Jak widać z jej długiej historii, ideologia wegetariańska utrzymywała rasę ludzką w ciężkich czasach, takich jak głód i choroby, co podkreśla jeden bardzo ważny fakt: wegetariański styl życia wystarczy, aby utrzymać nas przy życiu i zdrowiu.

Mając to na uwadze, dlaczego tak wielu z nas nadal je mięso prawie każdego dnia w tygodniu?

Istnieje wiele naukowo udowodnionych korzyści zdrowotnych wynikających z diety wegetariańskiej, które wymienię poniżej, ale jedną z głównych i być może najważniejszą jest dobro, jakie ma ona dla duszy. Nie odgrywając roli w uboju zwierząt, czy to brutalnym, czy humanitarnym, nasze sumienie może pozostać czyste.

Jeśli życie wolne od poczucia winy nie wystarczy, aby cię przekonać, oto kilka faktów na temat tego, jak dieta bezmięsna może przynieść
pożytek dla zdrowia fizycznego.

Spożywanie pokarmów o naturalnie niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzenia zwierzęcego chroni nasze ciało przed chorobami przewlekłymi i śmiertelnymi: ograniczysz ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, kamicy żółciowej, nadciśnienia, zawału serca i niektórych nowotworów związanych ze szkodliwą dietą.

Tak jak można się spodziewać, ta niskotłuszczowa dieta pomaga również w utrzymaniu naszego ciała w dobrej formie, co skutkuje szczuplejszą i bardziej jędrną sylwetką.

Przyczyną tego jest mniej kalorii trafiających do naszego żołądka, pochodzących z dobrych pokarmów, takich jak zboża, nasiona, orzechy, owoce i warzywa, dostarczających dobrego źródła błonnika i wapnia w miejsce ciężkich białek i węglowodanów (czy wiesz, że bogaty w błonnik posiłek sprawia, że ​​czujesz się pełniejszy na dłużej?).

Ludzie biegający po ulicy przy wschodzie słońca.
Spożywanie diety opartej na roślinach może pomóc ci zachować formę i zapewnić ci więcej energii. | źródło: Unsplash - Tomasz Woźniak

Przy tak wielu wspaniałych skutkach dla organizmu nic dziwnego, że sportowcy często decydują się na przejście na ścisłą dietę wegetariańską, na stałe lub przed meczem, wyścigiem, rozgrywkami lub innymi zawodami.

Jednak ludzie mogą nie zdawać sobie sprawy, że wegetarianizm przynosi korzyści nie tylko mięśniom i kościom. Eksperci twierdzą, że życie wegetarianina często skutkuje lepszym wzrokiem i wolniejszą degeneracją skóry - co w praktyce oznacza, że ​​będąc wegetarianinem, możesz wyglądać i czuć się młodziej!

Oczywiście jest jeszcze jedna bardzo ważna część ciała, która odczuwa benefity diet bezmięsnych: mózg. Zrównoważone żywienie, zdrowe ciało i dobre samopoczucie są bardzo ważnymi czynnikami wspierającymi zdrowie mózgu.

Zostań Wege na 30 dni!

Jeśli nie masz ochoty znaleźć się w gronie wegetarian na stałe, ale chcesz wypróbować dietę bezmięsną z pierwszej ręki, aby doświadczyć jej zalet nawet przez krótki okres, dieta wegetariańska przez miesiąc będzie dobrym wyborem.

Program Zostań wege na 30 dni! polega na jedzeniu pysznych i ekscytujących potraw roślinnych.

Każdy może do niego dołączyć, nawet jeśli nie planuje później kontynuowania diety bezmięsnej. Chodzi o to, aby podkreślić korzyści płynące z wegetarianizmu, zachęcając innych do jego wypróbowania.

Jeśli cię to interesuje lub chcesz zaprosić znajomego do jedzenia bezmięsnego jedzenia, możesz zapisać się do newslettera kampanii, który jest pełen fantastycznych przepisów i pomocnych informacji.

Jeśli chcesz zostać wegetarianinem, w ramach pracy nad sobą i schudnąć dla własnej pewności siebie, w Internecie znajdziesz mnóstwo propozycji wegetariańskich planów posiłków (na stronach i aplikacjach), które można stosować o każdej porze roku.

7-dniowe pomysły na przepisy pozwolą ci wyeliminować całą ciężką pracę związaną z planowaniem posiłków, więc wszystko, co musisz zrobić, to gotować i cieszyć się niesamowitym, wolnym od poczucia winy jedzeniem.

Najlepsze Blogi z Wegetariańskimi Przepisami

Jadłonomia

Blog prowadzony przez Martę Dymek. Znajdziesz tam jej książki, artykuły związane z realiami kuchni wegetariańskiej w Polsce, a także liczne przepisy i porady wegańskie i wegetariańskie, zindeksowane w celu ułatwienia dostępu.

Wegan Nerd

Alicja została wegetarianką już w wieku 13 lat, kiedy zaczęła sama gotować swoje posiłki, zgodnie z założeniami diety. Dodatkowo, od ponad 10 lat stosuje dietę wegańską, więc ma spory dorobek doświadczenia, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw opartych na wartościowych warzywach. Nic dziwnego, że książka to kolejny krok w jej karierze i to nie jedna, a trzy!

Wegetariańska Kuchnia

Blog tworzy niebywale sympatyczne duo w postaci matki (Renata) i córki (Natalia). Obie są oponentkami dobrze zbilansowanej, pełnowartościowej i pożywnej diety wegetariańskiej. Są również autorkami wszystkich przepisów, które zamieszczają na swojej witrynie.

Wege Perspektywy

Nazwa bloga zupełnie nieprzypadkowa: Wege Perspektywy - o diecie roślinnej z różnych punktów widzenia. Nie tworzy go jeden autor ale aż cztery autorki! Sandra, Helena, Kinga i Maja przedstawiają swój pomysł i własne przepisy na dania kuchni warzywnej. Podczas gdy jedna zatroszczy się, żeby cena posiłku była niska, druga dołoży starań, aby kuchnia roślinna była zrozumiała dla osób początkujących, kolejna zaproponuje super obiad dla całej rodziny, a następna znajdzie czas, żeby połączyć fenomenalne smaki z dbałością o figurę.

Gotowanie kilku różnych potraw każdego wieczoru, aby zadowolić wszystkich pod twoim dachem to ogromne wyzwanie!

Przeczytaj ten artykuł, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat blogerów kulinarnych zajmujących się wegetariańską dyscypliną żywieniową.

Wskazówki, jak Być Zdrowym Wegetarianinem

Kluczem do udanej diety wegetariańskiej jest dostarczenie wszystkich potrzebnych składników odżywczych i witamin, co oznacza zastąpienie białka z mięsa innymi źródłami, takimi jak na przykład jajko, tofu lub soja.

Oprócz białka, które wspomaga metabolizm i utrzymuje zdrowie narządów, mięśni i skóry, musisz upewnić się, że spożywasz wystarczającą ilość żelaza w swojej diecie, aby czerwone krwinki przenosiły tlen przez organizm. Źródła tego składnika odżywczego to fasola, rodzynki, brokuły, tofu i pszenica.

Kwasy tłuszczowe Omega-3, które można pobrać z siemienia lnianego i innych źródeł roślinnych, poprawiają zdrowie serca i mózgu.

Wreszcie, cynk jest ważny dla organizmu, ponieważ ma fundamentalne znaczenie dla układu odpornościowego. Spróbuj jeść sery, fasolę, produkty sojowe i orzechy, aby uzyskać odpowiednią ilość cynku (ser jest oczywiście produktem o wyższej kaloryczności).

Dieta wegetariańska nie jest tym samym, co dieta wegańska, w przypadku której praktykujący powstrzymują się od jedzenia mięsa, a także wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka, mleko i produkty mleczne. To powiedziawszy, restrykcyjni wegetarianie mają silne poglądy na temat jedzenia wyłącznie jaj i produktów mlecznych produkowanych bez okrucieństwa.

Mając to wszystko na uwadze, oto kilka wskazówek, jak być zdrowym wegetarianinem i zamienić stare mięsne przysmaki na wegetariańskie alternatywy.

Makaron z warzywami i tofu z patelni, na przezroczystym talerzu, w towarzystwie pałeczek.
Tofu świetnie nadaje się do posiłków smażonych na patelni, w roli dodatku białka. | źródło: Unsplash - Vita Marija Murenaite
TradycyjneWegetariańskie
MlekoMleko sojowe
Pizza z szynką i ananasemPizza z oliwkami i karczochami
Lasagne wołowaLasagne warzywna
Wieprzowina smażonaTofu smażone
Kebab jagnięcyKebab warzywno-halloumi
Burger wołowyBurger fasolowy
Kanapka z kiełbasąPaszteciki na bazie soi
Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Gotowanie ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5 - 1 głos(y)
Loading...

Marta

Pozytywnie zakręcona idealistka. Straszna psiara i wielbicielka gier planszowych. Fascynatka lingwistyki, kreatywnego myślenia i samorozwoju.