Chociaż można by pomyśleć, że wegetarianizm jest całkiem nową ideologią, faktem jest, że ludzie opierają swoje posiłki na dietach roślinnych tak długo, jak spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jajka i produkty mleczne.

Poglądy na temat diety wegetariańskiej były i nadal są różne w różnych częściach świata i przy różnych wyznaniach.

Religia odegrała bardzo dużą rolę w minimalizowaniu praw wielu gatunków zwierząt, ale również w obalaniu poglądu, że ludzie są lepsi od innych stworzeń.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o historii ruchu wegetarianizmu oraz o tym, kto odegrał główną rolę w jego napędzaniu.

Człowiek Pradawny: Instynkt Łowcy

Według historyków nasi przodkowie musieli polować i kopać w poszukiwaniu pożywienia, często zjadając każde zwierzę, które stanie na ich drodze, w tym dziki. Ale wydaje się, że ten ludzki instynkt polowania pojawił się znacznie wcześniej, niż dotychczas sądzono.

Do niedawna dowody wskazywały, że pierwsi ludzie zabijali zwierzęta dla ich mięsa 400 000 lat temu, ale nowo odkryta rzeźnia w Tanzanii pokazuje, że człowiek był w stanie pozyskać mięso zwierzęce nawet 1,6 miliona lat wcześniej.

Dwóch mężczyzn w strojach kamuflujących wśród zarośli.
Nawet teraz, wielu ludzi wciąż odczuwa naturalny instynkt polowania na zdobycz. | źródło: Unsplash - Thett Noonan

Mówi się, że to bogata w białka dieta oraz witaminy i składniki odżywcze z nią związane pomogły nam rozwinąć nasz gatunek w Homo sapiens i umożliwiły naszym mózgom wyrosnąć na takie organy intelektualne.

Jak na ironię, to jednak zdolność myślenia i współczucia innym, nawet innym gatunkom, sprawiła, że ​​niektórzy z pierwszych wegetarian zaproponowali swoje niezależne ideologie bycia na równi ze zwierzętami. Takie poglądy w tamtych czasach były postrzegane jako fanatyczne i często prowadziły do ​​kar za tak dzikie myśli.

Przed Naszą Erą: Religia i Wegetarianizm

Z reguły nie dowiadujemy się wszystkiego o postaciach historycznych, w zakresie ich osobistych przekonań i pasji. Na przykład słynny matematyk Pitagoras (580 p.n.e.) powinien być zapamiętany nie tylko ze względu na jego matematyczne przełomy; był także jednym z pierwszych, którzy przejawiali niezależne myślenie o okrucieństwie wobec zwierząt i twierdził, że wszystkie gatunki na planecie powinny mieć równe prawa.

Ale przed nim starożytni Egipcjanie i Babilończycy od dawna praktykowali ideologię wegetariańską jako część swoich wierzeń religijnych, co oznaczało, że powstrzymywali się od jedzenia i noszenia jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Było to zakorzenione w ich naturze już od 3 200 p.n.e.

Ale to sam Pitagoras wziął na siebie walkę o korzyści zdrowotne wynikające z wegetariańskiego stylu życia i jak wiemy, nie był głupcem. Chociaż brakowało mu dowodów naukowych, uważał życie z uwzględnieniem wstrzemięźliwości wobec produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko jako sposób na pokojowe współistnienie na Ziemi, ale jako sposób na korzyść człowieka: poprzez zapewnienie mu czystości duszy.

Inne słynne greckie nazwiska sprzeciwiły się temu poglądowi, w tym Sokrates, Platon i Arystoteles, wszyscy mocno wierzyli, że zwierzęta są umieszczane na Ziemi jako niewolnicy, a zatem nie miały innego wyjścia niż pełnić rolę jedzenia lub ubrania. Ich zdolność współczucia była bardzo ograniczona, nie uwzględniała litości dla zwierząt zarzynanych na mięso. Uważali oni, że poglądy Pitagorasa nie są warte uznania.

Trzy czarne świnki za metalowym ogrodzeniem.
W tamtych czasach wielu nie żywiło współczucia dla zabijanych zwierząt, nawet jeśli było to barbarzyńskie. | źródło: Unsplash - Suzanne Tucker

Podczas gdy życzliwość dla zwierząt od dawna była częścią wschodnich wierzeń religijnych, na przykład w mitologii starożytnego Egiptu, gdzie niektóre zwierzęta były postrzegane jako święci bogowie, chrześcijaństwo postrzegało ludzi jako wyższy gatunek, a zatem każdy, kto nie zgadzał się z tym poglądem, był oceniany jako dewiant lub fanatyk, był nawet prześladowany za wyrażanie swoich opinii.

1700-1800: Bardziej Romantyczne Podejście do Uczuć Zwierząt

Kiedy doszło do renesansu, wegetarianizm był nadal rzadką ideologią, ale społeczności (zarówno dorośli, jak i dzieci) często zmuszone były do spożywania głównie bezmięsnej i roślinnej diety, niezależnie od własnego wyboru.

Mięso było luksusem dla bogatych, a głód i choroby zaczęły rozprzestrzeniać się po całym świecie. Leonardo Da Vinci, słynny malarz i wynalazca, nie mógł znieść myśli o rzezi zwierząt, podobnie jak wielu klasycznych pisarzy tamtych czasów. Wzruszająco wyrazili w słowach potężne przekonanie, że zwierzęta rzeczywiście mogą czuć i myśleć, tak jak ludzie.

Da Vinci często używał dzikich zwierząt jako przedmiotów swoich studiów i rysunków.

Wraz z okresem oświecenia w XVIII wieku pojawiły się bardziej sprzeczne poglądy na temat miejsca ludzi i zwierząt w kolejności stworzenia, przy czym niektórzy argumentowali, że zwierzęta są bezdusznymi robotami, a inni debatowali, że są inteligentnymi stworzeniami, które mogą czuć i komunikować się. W tamtym czasie metody uboju były naprawdę przerażające.

1800-1900: Narodziny Stowarzyszenia Wegetariańskiego

W XIX wieku dominował romantyzm, a w 1809 roku nastąpił znaczący krok w kierunku połączenia wegetarianizmu z wiarą chrześcijańską. Odtąd wielu chrześcijan zaczęło nawoływać przeciwko jedzeniu mięsa, używając biblijnych odniesień do poparcia swoich teorii.

W 1847 r. W Wielkiej Brytanii powstało The Vegetarian Society, które zainspirowało wiele innych krajów na całym świecie, między innymi tym, że w latach osiemdziesiątych XIX wieku w Londynie zaczęły pojawiać się wegetariańskie restauracje, ułatwiając zdobycie pożywnych, wegetariańskich posiłków. Oznaczało to, że zwolennicy sprawy mogli kosztować pyszne wege jedzenie z innymi podobnie myślącymi osobami w swojej społeczności.

Niedobory żywności w przemyśle mięsnym spowodowane II wojną światową oznaczały, że ludzie w całej Europie byli zachęcani do kopania w celu uzyskania pożywienia, a zatem wielu żyło na diecie prawie wegetariańskiej przez całą wojnę.

Stara fotografia trzech mężczyzn przygotowujących posiłek.
Paczki żywnościowe w czasie wojny zawierałyby rzeczy niezbędne do utrzymania ludzi przy życiu. | źródło: Unsplash - British Library

Lata 1900-2000: Współczesny Wegetarianizm

W Polsce mamy już ponad milion mieszkańców, którzy przeszli na wegetarianizm i weganizm, a dzięki sklepom i supermarketom, które oferują mrożone produkty wegetariańskie, takie jak mieszanki warzywne i gotowe dania (np. pierogi), liczba obywateli zainteresowana zdrową roślinną żywnością rośnie. Gdyby o produkty wegetariańskie było tak trudno, jak w przeszłości, liczba ta mogłaby być znacznie niższa.

W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych ludzie zaczęli być bardziej świadomi swojego zdrowia i tworzyli powiązania między tym, jak mogli kontrolować swoje samopoczucie, dostosowując dietę i inne życiowe wybory. To powiedziawszy, zapotrzebowanie na papierosy i inne wyroby tytoniowe wciąż było wysokie, więc naukowcy i eksperci ds. zdrowia wciąż mieli przed sobą długą drogę do oceny, co jest dobre dla ludzkiego organizmu.

W międzyczasie lata osiemdziesiąte i dziewięćdziesiąte ujawniły prawdziwe zniszczenia, jakich ludzkość dokonała na Ziemi, a więc wegetarianizm ponownie się rozwinął. Więcej osób zaczęło zwracać uwagę na inne dostępne dla nich opcje niż białko zwierzęce i zaczęło przechodzić na dietę bezmięsną.

Wegetarianie prowadzą dziś kampanię na rzecz zmiany sposobu traktowania zwierząt, a eksperymenty na zwierzętach i hodowle przemysłowe zostały już ujawnione. Nie wspominając o tym, że starają się przekonać innych o korzyściach wynikających z przejścia na wegetarianizm. To samo można powiedzieć o społeczności wegańskiej. Weganie jedzą wyłącznie rośliny, rezygnując ze wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Oprócz unikania mięsa, dieta wegańska wyklucza jajka, nabiał (mleko, jogurty) i produkty, które powstały kosztem cierpienia zwierząt.

W Polsce działalność prowadzi Stowarzyszenie Vege Polska, które organizuje wiele akcji i wydarzeń wegetariańskich, jak również bierze udział w przyznawaniu marki V-label producentom żywności, która mówi o najwyższych standardach produktu odpowiedniego dla wegan i wegetarian.

Każdy może dołączyć do akcji Zostań wege na 30 dni!, nawet jeśli nie planuje później kontynuowania diety bezmięsnej. Chodzi o to, aby podkreślić korzyści zdrowotne wynikające z wegetarianizmu, zachęcając ludzi do wypróbowania go w nadziei, że będą chcieli zostać przy diecie dłużej i potencjalnie stać się wegetarianinem na stałe.

Jeśli cię to interesuje lub chcesz zaprosić znajomego do jedzenia bezmięsnego jedzenia przez 30 dni, możesz zapisać się do newslettera kampanii, pełnego fantastycznych przepisów wegetariańskich i pomocnych informacji.

Jeśli jednak uważasz, że nie możesz jeść dań wegetariańskich przez cały miesiąc, to dlaczego nie spróbować poniedziałku bezmięsnego, który jest łagodniejszym sposobem na wprowadzenie mięsożercy do posiłków bezmięsnych.

Kilka przepisów, których możesz spróbować to: smażony makaron z tofu w sosie orzechowym, makaron zapiekany z serem i sałatka szpinakowa, pieczarkowy wellington z pieczonym kalafiorem i kiełkami, zapiekanka z koziego sera i karmelizowanej cebuli z śródziemnomorskimi pieczonymi warzywami, meksykańskie chili fasolowe z chipsami tortilla i sałatką z awokado, frittata ze słodkich ziemniaków z jarmużem i szparagami, serowe cannelloni z sałatką z pomidorów, tarta cebulowa z sałatką z marchwi, curry ziemniaczane z marynowanym ostrym sosem, burger z grillowanej fasoli z sałatką z kukurydzy i marchwi, z balsamicznym winegret, zupa dyniowa z pieczywem do maczania, papryka nadziewana fetą z pikantnym kuskusem, burrito z czarnej fasoli z dzikim ryżem, grzybami i parmezanowymi arancini (kulki risotto) w panierce z czosnkowej bułki tartej... Jeśli wolisz proste przepisy, możesz spróbować takich rzeczy, jak tosty z awokado, hummus z pokrojoną papryką i chlebem pitta, bruschetta z pomidorami, cebulą i pesto, wegetariańską lasagne lub prosty przepis na makaron. Widzisz, twój zdrowy obiad nie musi być nudny!

W Internecie można znaleźć wiele innych bezpłatnych przepisów, w tym przepisy na śniadania wegetariańskie, przystawki, puddingi i oczywiście inne przepisy na wegetariańskie kolacje.

Pamiętaj, że nasiona i orzechy, takie jak na przykład orzechy pekan, orzechy nerkowca lub orzeszki piniowe, świetnie nadają się do dodawania tekstury. Ponadto, jeśli naprawdę chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, przestań chrupać herbatniki z rana i zamiast tego spróbuj pestek dyni!

To powiedziawszy, nawet wegetarianie lubią „wegetować” na sofie, jedząc smakołyki. Więc nadal możesz delektować się miską nachos z mozzarellą i salsą z przyjaciółmi - nikt ci nie zabroni!

Jeśli masz ochotę spróbować swoich sił w tworzeniu własnych, pachnących i przepysznych dań bezmięsnych, ale utkniesz na etapie ustalania podstawy posiłku, być może zainteresują cię te pyszne, ale mniej popularne produkty, które świetnie nadają się do gotowania: komosa ryżowa, soczewica, polenta, rukola, dynia, seitan, karczoch, makaron w kształcie ryżu, włoskie kluski gnudi, tempeh, sałatka z farro (pszenicą faraonów), kapusta bok choy, ziemniaki yukon gold, okra i grzyby cremini.

Chociaż możesz nie znaleźć ich wszystkich w lokalnym supermarkecie, na pewno znajdziesz je w specjalistycznych sklepach, które zapewniają obfitą ofertę nawet dla najbardziej wymagających wegan i wegetarian.

Dalsza Lektura i Linki

Jeśli uważasz ten tekst za interesującą lekturę, zobacz inne artykuły o kuchni wegetariańskiej:

Wskazówki, jak być zdrowym wegetarianinem

Najlepsi polscy blogerzy wegetariańscy

Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Gotowanie ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5 - 1 głos(y)
Loading...

Marta

Pozytywnie zakręcona idealistka. Straszna psiara i wielbicielka gier planszowych. Fascynatka lingwistyki, kreatywnego myślenia i samorozwoju.