Jeśli masz już spiżarnię wypełnioną przyjaznymi dla wegan substytutami (w tym komosę ryżową, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy) oraz półkę pełną wegańskich książek kucharskich, możesz po prostu szukasz dodatkowej inspiracji dla zdrowych deserów.

Jeśli jednak dopiero zaczynasz przygodę z weganizmem lub przygotowujesz wegański posiłek dla przyjaciela lub bliskiej osoby, możesz szukać prostego przepisu, który wymaga jedynie podstawowych umiejętności w kuchni, zamiast kosztownej wycieczki do sklepu!

Ciasto na stole, talerz świeczka, ściereczka i łopatka do ciasta
Nie musisz panikować, jeśli zaprosiłeś wegan na kolację, oto dziesięć prostych wegańskich przepisów na deser. | źródło: Unsplash - Henry Be

Kiedy poznasz przepisy zebrane poniżej, zobaczysz, że to co mają wspólnego to łatwe przygotowanie i proste składniki.

Wszystkie przepisy wyglądają i smakują tak samo smacznie jak wersje pełnotłuste.

Co więcej, możesz zaimponować gościom podczas letniego grilla, przygotowując na grillu deser wolny od produktów pochodzenia zwierzęcego! Przewiń do końca, aby znaleźć wspomniany przepis i więcej informacji na temat jego przyrządzenia (upewnij się, że żadne mięso nie zostało wcześniej upieczone na tym samym grillu!). Oto niektóre z naszych ulubionych odżywczych, roślinnych deserów, które zaspokoją twoją ochotę na słodycze!

Żywieniowe Podstawy Weganizmu

Początkujący weganie mogą nie znać szerokiej gamy bezmięsnych składników, które pomogą w dodaniu białka, smaku i tekstury do potraw. Co więcej, niektórzy ludzie, którzy próbowali zmienić dietę, mogli się poddać, ponieważ uważali, że jedzenie jest nudne i wegańska dieta szybko im zbrzydła. Oto przydatny przewodnik po najlepszych rodzajach jedzenia, które należy przechowywać w domu, aby robić pyszne przepisy dla siebie, swoich przyjaciół i rodziny!

Rośliny strączkowe

Mianowicie soczewica i ciecierzyca - soczewica doskonale nadaje się do zup i sałatek, a ciecierzyca może być podawana do potraw z makaronu i gulaszu.

Kasze i ryż

Dodatki, takie jak brązowy i biały ryż, komosa ryżowa i kasza bulgur, oferują wartości odżywcze, teksturę, smak.

Tempeh

Tempeh jest doskonałym źródłem białka.

Tofu

Tofu jest niezbędny w każdej wegańskiej kuchni.

Orzechy

Migdały, orzeszki piniowe i orzechy nerkowca dobrze nadają się do przechowywania, a całe lub posiekane orzechy można wkładać do sałatek i potraw zbożowych.

Suszone owoce

Rodzynki, suszone morele i daktyle są idealne, jako przekąska i dodają smaku gotowanym potrawom.

Pasta Miso

Trzymaj jasną i ciemną pastę miso w lodówce, ponieważ mogą być podstawą doskonałych zupy i sosów do sałatek.

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest bardzo wszechstronny i może być stosowany do przyrządzania potraw, dodawania do potraw lub do pieczenia.

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest naturalnym słodzikiem i może być stosowany do pieczenia, robienia dressingów i polew lub do jedzenia z wegańskimi naleśnikami (patrz przepisy poniżej).

Len mielony

Nasiona lnu są bardzo pożywne i zawierają błonnik oraz kwasy tłuszczowe Omega-3. Wrzuć trochę do owsianki, dodaj do przepisów na muffinki (są świetnym zamiennikiem jajek) lub dodaj do koktajlu, aby korzystać z ich właściwości.

10 Wegańskich Przepisów na Wypieki na Imprezy (lub tylko dla ciebie!)

Oto dziesięć przepisów, które wykorzystują proste składniki, odpowiednie dla każdej diety wegetariańskiej lub wegańskiej.

1. Wegański blok czekoladowy a'la SNICKERS

Składniki:

  • 1 słoik (ok. 340 g) twardego masła orzechowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao 
  • 1 szklanka (250 ml) solonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka (250 ml) płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

1. Rozpuść w garnku olej kokosowy, masło orzechowe i ksylitol/cukier, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.

2. Pokrusz czekoladę i dodaj do masy. Mieszaj do rozpuszczenia, następnie przestań podgrzewać.

3. Wsyp do masy orzeszki i płatki kukurydziane, wymieszaj dokładnie.

4. Wysmaruje formę olejem i przełóż do niej masę.

5. Po ostygnięciu, włóż do lodówki. Kiedy stężeje, można pokroić na porcje.

Przepis można znaleźć na Veganbanda.pl

2. Tort marchewkowy z kokosowym kremem

Ciasta marchewkowe są popularnym amerykańskim deserem. Do Polski przywędrowały już jakiś czas temu i robią ogromną furorę w sklepach i kuchniach.

Wykorzystanie tak popularnego warzywa, jakim jest marchewka, może szokować, ale w rzeczywistości sprawia, że ciasto zachowuje wilgoć i dodaje przyjemnego słodkiego smaku.

Wersja wegańska niczym nie odbiega w konsystencji, ani smaku od oryginału. Możesz podwójnie zszokować znajomych: warzywo, jako składnik ciasta, a krem tortowy bez dodatku nabiału!

Przepis znajdziesz tutaj.

3. Bananowa babka piaskowa

Składniki:

  • 200 g wegańskiego masła/margaryny
  • 3 dojrzałe banany
  • pół szklanki (125 ml) cukru/ksylitolu
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki kurkumy dla koloru
  • pół łyżeczki soli
  • cukier puder lub ksylitol puder do posypania

Przygotowanie:

1. Margarynę należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej.

2. W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, sól i kurkumę.

3. Utrzyj margarynę z cukrem/ksylitolem i cukrem waniliowym

4. Zblenduj banany na mus, następnie dodaj margarynę i zmiksuj razem.

5. Do masy stopniowo dodawaj suche składniki i dalej miksuj. Ciasto powinno być gęste.

6. Formę (przykładowo 13 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj olejem i obsyp mąką. Wyłóż ciasto do formy.

7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

8. Po upieczeniu można zostawić ciasto na 10 minut w uchylonym piekarniku.

9. Przed podaniem posyp cukrem/ksylitolem pudrem.

Przepis można znaleźć na Veganbanda.pl

4. Wegański sernik pomarańczowy

Znajdź pełną listę składników i sposób przyrządzenia tutaj.

Sernik na stole, na serwetce, przy kwiatach
Sernik to jeden z obowiązkowych przepisów polskiej kuchni. Wegańskie wersje są równie pyszne, jak twarogowe. | źródło: Unsplash - Chinh Le Duc

5. Amerykańskie pierniczki Brownies

Składniki:

  • 110 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • 20 g proszku kakaowego (1⁄4 szklanki)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g wiórków kokosowych (2 łyżki stołowe)
  • 80 g brązowego cukru (1 szklanka)
  • 50 g syropu klonowego (2 łyżki stołowe)
  • 120 g mleka sojowego (1⁄2 szklanki)
  • 15 kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Przesiej mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia do miski.

3. Dodaj kokos, cukier, syrop, mleko i wanilię do miski i ubij składniki, aby je połączyć. Dodaj składniki sypkie, aby dokończyć masę na ciasto.

4. Wlej ciasto do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy 20 centymetrów i piecz ciasteczka przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku, pamiętając o obróceniu formy w połowie czasu pieczenia.

5. Przed wyjęciem ciastek z piekarnika przebij je wykałaczką, aby upewnić się, że są gotowe. Jeśli tak, wykałaczka wyjdzie sucha i nie będzie na niej ciasta.

Przepis dzięki uprzejmości The Vegan Society.

6. Zaczarowane naleśniki waniliowe

Naleśniki to kolejne danie popularne na całym świecie. Są również wszechstronne - możesz jeść je na słodko lub zaserwować pikantne naleśniki na śniadanie, amerykańskie "pankejki" na lunch lub delikatne naleśniki ze świeżymi owocami jako łatwy deser. Zamiast zwykłego przepisu na jajka i mąkę, te zaczarowane naleśniki są pełne mocy fasoli i pełnego ziarna. Ale jaki farsz wybrać? Wypróbuj je ze świeżymi owocami lub z własnoręcznie wykonaną szybką konfiturą brzoskwiniową na ostro.

Dlaczego fasola jest tak pożywna?

Według amerykańskiego serwisu WebMD: „Ziarna są porównywalne z mięsem, jeśli chodzi o kalorie, [...] Ale naprawdę wyróżniają się pod względem zawartości błonnika i wody, dwóch składników, które sprawiają, że czujesz się pełniejszy, szybciej. Dodanie fasoli do diety pomaga zmniejszyć kalorie bez poczucia głodzenia się”.

Prawdziwe ziarna waniliowe są bardzo aromatyczne i można je przygotować drobno krojąc i mocząc w alkoholu. Alternatywnie, ziarna można utrzeć i namoczyć w mleku lub śmietance na potrzeby słodkich deserów.

Pełną listę składników i sposób przyrządzenia można znaleźć na stronie internetowej The Vegan Society tutaj. Znajdziesz tam również wiele innych pysznych wegańskich pomysłów na gotowanie.

7. Ciasto cytrynowe

Świeżość ciasta cytrynowego jest idealna o każdej porze roku. Latem cieszy z dżinem i tonikiem, a zimą umila codzienną filiżankę kawy. Jedną z najlepszych rzeczy w tym wegańskim przepisie jest zapach wydzielany przez startą skórkę z cytryny - wszystko to dodaje smaku!

BrainFacts.org wyjaśnia, jak zależne od siebie są smak i zapach:

Smak i zapach to odrębne zmysły z ich własnymi narządami receptorowymi, ale są one ściśle splecione. Smaki, chemikalia w żywności, są wykrywane przez kubki smakowe, które składają się ze specjalnych komórek sensorycznych. Kiedy są stymulowane, komórki te wysyłają sygnały do ​​określonych obszarów mózg, który uświadamia nam postrzeganie smaku.”

Aby uzyskać pełną listę składników i sposób przyrządzenia, odwiedź The Vegan Society.

8. Wegańska szarlotka

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki uniwersalnej mąki, przygotować zapas do podsypywania przy wałkowania
  • 2 łyżki wegańskiego granulowanego cukru
  • 2 łyżki octu
  • drobna sól
  • 1 szklanka nierafinowanego oleju z pierwszego tłoczenia lub oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 8–10 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • około 2 kg mieszanych jabłek (8 lub 9)
  • szklanki wegańskiego granulowanego cukru, przygotować zapas do posypania
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżki nierafinowanego oleju z pierwszego tłoczenia lub oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub przyprawy do szarlotki
  • ¼ łyżeczki drobnej soli
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego lub sojowego

Przygotowanie ciasta:

1. Włóż mąkę, cukier, ocet i 1/2 łyżeczki soli do robota kuchennego i ustaw program mieszający, aby połączyć.

2. Dodawaj olej kokosowy po łyżeczce i mieszaj w robocie, aż największe kawałki będą wielkości grochu.

3. Dodaj 8 łyżek lodowatej wody i mieszaj aż do równomiernego połączenia.

4. Ściśnij garść ciasta; powinna zachowywać swój kształt. Jeśli mieszanina jest bardzo sypka, dodaj jeszcze 1–2 łyżki zimnej wody.

5. Ciasto podziel na pół i zawiń osobno w folię spożywczą.

6. Uklep ciasto w krążki o grubości 1,5 cm i schłódź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, lub całą nocy.

Przygotowanie nadzienia:

1. W międzyczasie umyj i obierz jabłka; pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.

2. Wrzuć plastry jabłek z cukrem i sokiem z cytryny do dużej miski i wymieszaj.

3. Rozpuść olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu.

4. Dodaj jabłka i gotuj przez około 12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż jędrniejsze jabłka zmiękną, ale utrzymają swój kształt.

5. Dodaj mąkę, cynamon i 1/4 łyżeczki soli i wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź całkowicie. (Nadzienie można wykonać do 2 dni wcześniej; przykryć i schłodzić).

Przygotowanie:

1. Aby ułatwić wałkowanie, ciasto powinno być lekko miękkie po naciśnięciu, należy wyjąć je z lodówki wcześniej, żeby nabrało temperatury pokojowej (może to zająć od 20 do 40 minut w zależności od temperatury twojej kuchni). Rozwałkuj 1 krążek ciasta na koło o średnicy 30 cm, na lekko posypanej mąką powierzchni lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub papieru woskowego. Jeśli ciasto stanie się zbyt ciepłe, należy je schłodzić. Ułóż ciasto w głębokim naczyniu o średnicy 24 cm. Dodaj schłodzone nadzienie, tworząc kopczyk na środku.

3. Rozwałkuj pozostały krążek ciasta na okrągło 30 cm; umieść go nad nadzieniem i dociśnij obie warstwy do siebie wokół krawędzi. Złóż wystające ciasto i zagnieć zgodnie z życzeniem. Posmaruj wierzch i krawędzie mlekiem migdałowym i obficie posyp cukrem. Przebij wierzch nożem (lub wykonaj ozdobne wycięcia) kilka razy, aby para wydostawała się na zewnątrz. Schładzaj przez co najmniej 1 godzinę.

4. Ustaw półkę piekarnika w najniższym położeniu, umieść blachę do pieczenia na półce i rozgrzej do 220 stopni; rozgrzewać przez co najmniej 30 minut. Umieść ciasto na gorącej blasze do pieczenia i zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni. Piec, aż ciasto stanie się złote, a nadzienie będzie musujące, 1 godzina do 1 godziny 20 minut, obracając w razie potrzeby. (Przykryj brzegi folią, jeśli zbyt szybko brązowieją). Wyjmij z piekarnika i ostudź, około 3 godzin.

Przepis dzięki uprzejmości Food Network.

9. Zdrowe mini babeczki jagodowe

Babeczki są świetnym wyborem, gdy masz ochotę zgrzeszyć, ale nie muszą być niegrzeczną ucztą. Możesz rozkoszować się owocowymi muffinkami jagodowymi, gdy potrzebujesz zastrzyku energii, bez poczucia winy! Ponieważ są mniejsze i wypełnione po brzegi dobrymi właściwościami tego super-owocu, możesz poczęstować się tyloma mini babeczkami, ile chcesz!

Aby uzyskać pełną listę składników i sposób przyrządzenia, odwiedź Food Network

10. Ananas z grilla

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 4 łyżki rumu
  • 4 łyżki miękkiego brązowego cukru
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

1. Obierz ananasa i pozostawiając go w całości, wytnij środkowy rdzeń. Pokrój w 8 pierścieni i umieść je w płytkim szklanym naczyniu lub zamykanym woreczku plastikowym. W małej misce wymieszaj rum, brązowy cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Zalej ananasa, przykryj, schłódź przez 1 godzinę lub całą noc.

2. Rozgrzej porządnie grill.

3. Gotuj pierścienie ananasa na ruszcie, nad rozgrzanym węglem, przez 15 minut, obracając raz lub do momentu, aż na z zewnątrz wyschnie i będzie lekko podwęglony. Podawać z pozostałą marynatą.

Przepis dzięki uprzejmości All Recipes.

Przejście na Weganizm podczas Wielkiego Postu

Teraz, kiedy poświęciłeś czas na poznanie wegańskich potraw do pieczenia, dlaczego nie pomyśleć o przejściu na dietę wegańską podczas Wielkiego Postu? Jak zapewne już się przekonałeś, to naprawdę złoty interes!

Przejście na weganizm w Wielkim Poście kumuluje się w roli świetnej wymówki, aby zacząć prowadzić zdrowszy styl życia, jednocześnie pozwalając sobie na kawałek czekolady (oczywiście wegańskiej!) lub pyszny deser, zamiast po prostu eliminować słodkie rzeczy z diety, jak wiele osób decyduje się robić przed Wielkanocą.

Fiooletowy deser na czarnej tacy
Desery wegańskie są często niskokaloryczne i nie trzeba ich sobie odmawiać w trakcie postu. | źródło: Unsplash - Serghei Savchiuc

Po poznaniu tych przepysznych przepisów, bez wątpienia zgodzisz się, że przejście na weganizm wydaje się, w pewnym stopniu, sposobem na oszustwo, aby nie zrezygnować z łakoci podczas Wielkiego Postu, ale dlaczego nie jeść zdrowo, a mimo to cieszyć się jedzeniem w tym okresie?

Jeśli uznasz to za przydatne, warto przeczytać więcej blogów o wegańskim jedzeniu i korzyściach zdrowotnych wynikających z diety wegańskiej.

Jakie są Zalety Weganizmu?

Przyjęcie diety wegańskiej oferuje szereg korzyści zdrowotnych, a jedną z zalet jest to, że osoby przechodząc na weganizm przekonują się, że pomaga im to wrócić do formy i schudnąć.

Konieczność unikania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego oznacza, że ​​w rezultacie przyjmujesz więcej niektórych składników odżywczych.

Aby zastąpić produkty pochodzenia odzwierzęcego,w celu wypełnienia braków, weganie muszą polegać na innych produktach spożywczych, które mogą obejmować produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, groszek, fasolę, nasiona i orzechy.

Ta dieta może z kolei poprawić czynność nerek i obniżyć poziom cukru we krwi, aby powstrzymać początek cukrzycy typu 2. Inną znaczącą korzyścią dla zdrowia jest ochrona przed niektórymi nowotworami, którą według twierdzeń ekspertów, może zapewnić weganizm. Według Światowej Organizacji Zdrowia nawet jednej trzeciej nowotworów można zapobiec dzięki czynnikom kontrolnym, takim jak dieta i styl życia. Weźmy na przykład raka jelita grubego, który można zmniejszyć poprzez regularne spożywanie roślin strączkowych.

Jednak dietetycy zalecają spożywanie siedmiu porcji świeżych owoców, warzyw i ryb dziennie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania i śmierci z powodu raka. Jak można się spodziewać, weganin jest bardziej skłonny do spożywania wyższego odsetka żywności pochodzenia roślinnego, dlatego można argumentować, że weganizm może pomóc ci dłużej żyć.

Poza chorobami takimi jak rak, choroby serca to kolejny problem zdrowotny, z którym nikt nie chce się zmierzyć. Jedzenie świeżych owoców, roślin strączkowych, warzyw i błonnika wiąże się z utrzymaniem zdrowego serca i może zmniejszyć ryzyko zachorowania tego organu. Niektórzy eksperci od żywności ujawnili, że u wegan mogą ryzyko śmierci z powodu chorób serca może zmniejszyć się aż o 42%.

Dieta wegańska może, jak widzimy, naprawdę polepszyć stan twojego zdrowia, ale może również uczynić cię szczęśliwszym i i poprawić twój komfort życia w międzyczasie. Na przykład ten wybór diety może mieć pozytywny wpływ na osoby cierpiące na zapalenie stawów.

Co więcej, diety roślinne mogą pomóc zrzucić kilka dodatkowych kilogramów! Badania pokazują, że wielu wegan ma niższy wskaźnik masy ciała niż osoby jedzące mięso.

Więcej Pomysłów na Wegańskie Jedzenie, Które Zaspokoi Apetyt

Jeśli powyższe przepisy nie inspirują cię i chcesz odtworzyć trudniejsze pomysły na wypieki, spróbuj poszukać zapierających dech w piersiach domowych deserów wegańskich. Oto tylko niektóre przykłady potraw, które zachwycą twoich bliskich lub gości;

  • sernik z limonki,
  • pikantne babeczki cytrynowe,
  • bezmleczna śmietana z musli,
  • wegańskie ciasteczka czekoladowe,
  • ciasteczka z orzechów laskowych,
  • sałatka owocowa,
  • wegańskie ciasto czekoladowe,
  • banan okraszony karmelem i orzechami pekan ,
  • lub ciepłe ciasto owocowe z wegańską śmietaną.

Aby znaleźć proste wegańskie przepisy na każdy rodzaj kolacji lub imprezy, zapoznaj się z 10 Wegańskimi Przepisami, Które Zawrócą Ci w Głowie.

Pikantne wegańskie posiłki i pomysły na posiłki obejmują:

  • gulasz curry,
  • meksykańska zapiekanka jednogarnkowa,
  • chleb pekan,
  • zupa fasolowa,
  • bruschetta z suszonymi pomidorami,
  • ciasto dyniowe,
  • burritos z czarnej fasoli,
  • wegańskie makarony z serem,
  • burgery z fasoli,
  • curry z ciecierzycy,
  • sałatka z makaronem,
  • grzyby Portobello Wellington,
  • chrupiące tofu z sosem orzechowym i czosnkowym suszonym pomidorem, ze spaghetti.

Widzisz, istnieje tak wiele opcji. Przestrzeganie diety opartej na roślinach nie oznacza, że ​​zabrakuje ci słodkich smakołyków!

Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Gotowanie ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5, 1 votes
Loading...

Marta

Pozytywnie zakręcona idealistka. Straszna psiara i wielbicielka gier planszowych. Fascynatka lingwistyki, kreatywnego myślenia i samorozwoju.