Za każdym razem, gdy wchodzisz do supermarketu, nawigacja wśród półek sklepowych, promocji i różnorodnego towaru, może wydawać się sporym wyzwaniem, a wszystko to podczas próby znalezienia zdrowego i zbilansowanego  posiłku, który nie doprowadzi cię do bankructwa.

Na szczęście, jeśli chodzi o szukanie najbardziej pożywnych produktów spożywczych w supermarketach, istnieje pomoc w postaci standardów etykietowania żywności w Polsce.

Chociaż standardy nie obejmują każdego rodzaju żywności sprzedawanej w Polsce (na przykład żywność sprzedawana luzem podlega innym standardom etykietowania), wiedza, jak rozumieć etykiety żywności, szczególnie w supermarketach, może okazać się bardzo przydatna, jeśli poszukujesz żywności lepszej jakości.

Lada sklepowa zastawiona słoikami i owocami.
Nauka czytania etykiet produktów spożywczych może prowadzić do lepszych wyborów żywności. | źródło: Unsplash - Herry Sutanto

Etykietowanie Żywności w Polsce - Podstawy

W Polsce istnieje wymóg, aby żywność paczkowana zawierała określone rodzaje informacji na etykiecie opakowania, aby klienci mogli lepiej zrozumieć takie elementy, jak:

  • Składniki produktu,
  • Wskazanie ogólnej wartości odżywczej produktu,
  • Obecność alerganów w żywności.

Zapakowana żywność zawiera wiele informacji, które mogą być naprawdę pomocne dla kupujących, którzy chcą dokonywać bardziej świadomych wyborów dotyczących kupowanych produktów.

Podstawowe Wymagania Dotyczące Etykietowania

Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka podstawowych informacji, które można znaleźć na paczkowanej żywności, w tym:

  • nazwa żywności,
  • data przydatności do spożycia,
  • lista składników,
  • specjalne instrukcje dotyczące przechowywania (w razie potrzeby),
  • instrukcje dotyczące gotowania żywności (jeśli instrukcje są konieczne),
  • kraj pochodzenia niektórych produktów.

Ta lista nie jest wyczerpująca, ponieważ oprócz powyższych istnieją inne wymagania dotyczące etykietowania.

Kraj pochodzenia produktu spożywczego powinien być wskazany w przypadku niektórych mięs, takich jak wołowina, jagnięcina, wieprzowina i drób, oraz na opakowaniach ryb i skorupiaków, wina, oliwy z oliwek, dotyczy to także miodu i wszelkich owoców lub warzyw.

Lista Składników

Jednym z najbardziej użytecznych aspektów przepisów dotyczących etykietowania żywności w Polsce jest to, że jeśli produkt zawiera dwa lub więcej składników, na opakowaniu musi znajdować się lista wszystkich składników użytych w tym produkcie.

Co ważne, skład produktu jest wymieniony według wagi poszczególnych składników, tak aby składnik o największej masie był wymieniony jako pierwszy, a składnik o najmniejszej masie na końcu. Oznacza to, że kiedy próbujesz czytać etykiety i dowiedzieć się, jak zdrowy może być dany produkt, dobrym wskaźnikiem może być lista składników.

Na przykład, jeśli weźmiesz paczkę herbatników, jego etykieta prawdopodobnie poinformuje cię, że cukier jest jednym z pierwszych elementów wymienionych na liście składników - wyraźnie nie jest to najzdrowsza przekąska.

Nawet przyjrzenie się etykietom produktów mięsnych może zapewnić dobry wgląd w to, jak przetworzone są te produkty. Weźmy na przykład pasztet: w rzeczywistości zawiera tylko niewielki procent mięsa w składnikach, a inne pozycje, takie jak woda lub mąka, są wymienione przed wagą mięsa, może to oznaczać, że żywność została wysoko przetworzona.

Jeśli chcesz kupić najzdrowsze możliwe produkty, nawet produkty paczkowane, warto rzucić okiem na etykietę każdego produktu i porównać go, aby zobaczyć, który zawiera mniej przetworzonych składników lub mniej cukru niż inne. Ograniczenie żywności o wysokiej zawartości tłuszczu jest kluczowym elementem zbilansowanej diety.

Drewniana deska z pokrojonym serem, wędlinami i krakersami.
Przeglądanie etykiet żywieniowych może również pomóc w zarządzaniu zdrową zbilansowaną dietą. | źródło: Unsplash - Mathew Schwartz

Alergeny

Oprócz podawania informacji żywieniowych, innym kluczowym aspektem etykietowania żywności jest to, że wszelkie obecne alergeny muszą być wyraźnie zaznaczone i widoczne dla klienta, a także powinny znaleźć się na liście składników produktu.

Istnieje wiele różnych alergenów, które należy wyróżnić w ten sposób, a wśród nich znajdziesz substancje odżywcze takie, jak:

  • Jajka,
  • Mleko,
  • Ogólnie orzeszki ziemne lub orzechy,
  • Zboża zawierające gluten, takie jak pszenica i owies,
  • Skorupiaki.

W związku z tym, jeśli cierpisz na nadwrażliwość pokarmową, na przykład jeśli nie tolerujesz glutenu i musisz koniecznie zwracać uwagę na jego możliwą zawartość w produkcie spożywczym, posiadanie tak wyraźnego oznaczenia alergenu może być niezwykle pomocne podczas zakupów, ponieważ powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, czy określona żywność może stanowić zagrożenie dla ciebie lub kogoś, komu podasz jedzenie.

Oczywiście istnieją pewne produkty, takie jak certyfikowane produkty bezglutenowe, bez pszenicy lub bez jajek, które mogą zapewnić całkowity spokój ducha, jeśli wiesz, że musisz unikać niektórych alergenów w żywności.

Chociaż takie produkty są zazwyczaj droższe, wiele supermarketów ma własne alejki lub sekcje przeznaczone na takie produkty dietetyczne, więc z pewnością jest to jeden ze sposobów na zmniejszenie stresu podczas zakupów, jeśli musisz uważać na spożywanie określonych składników.

Etykiety w Kolorach Sygnalizacji Świetlnej

Innym aspektem etykietowania żywności, który można zobaczyć na produktach, jest system znakowania sygnalizacji świetlnej.

W przypadku produktów korzystających z tego systemu z przodu opakowania będą widoczne informacje wskazujące, jaka zawartość następujących składników znajduje się w ich produkcie:

W systemie sygnalizacji świetlnej każdy z powyższych składników odżywczych jest oznaczony kolorami w oparciu o jego poziom zawartości w 100g produktu. Kodowanie kolorem czerwonym oznacza, że ​​w produkcie występuje wysoka zawartość tego składnika, kodowanie kolorem żółtym oznacza, że ​​jest jego średnia ilość, a kolor zielony oznacza, że ​​produkt zawiera jego niewielką ilość.

Ideą takiego oznaczania produktów spożywczych jest to, że konsumentom powinno być łatwiej określić, jak zdrowy może być produkt, odczytując taką etykietę wartości odżywczej. To z kolei powinno pomóc im w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów żywieniowych.

Na przykład informacja o produkcie, który posiada zielone oznaczenie dla wszystkich wskaźników - kalorii, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, soli i cukrów, wskazywałaby na znacznie zdrowszy wybór niż produkt, który byłby całkowicie oznaczony na czerwono. Produkty z dużą ilością czerwieni na etykiecie powinny być spożywane z umiarem lub w małych ilościach. Zdrowsze wybory żywieniowe powinny pomóc zmniejszyć zagrożenia dla zdrowia, takie jak otyłość, podobnie jak spożywanie porcji odpowiedniej wielkości.

Warto zauważyć, że system znakowania sygnalizacji świetlnej nie jest obowiązkowy, więc nie wszystkie produkty będą go posiadać, a istnieją sugestie, że system znakowania ma obecnie zbyt wiele wad. Niemniej jednak jest to narzędzie, którego można użyć, aby spróbować dokonać bardziej świadomych wyborów żywieniowych, gdy jest ono dostępne.

Ostatecznie, najlepszym sposobem na dokonanie najlepszych wyborów żywieniowych jest zapewnienie zrównoważonej diety poprzez spożywanie kombinacji węglowodanów, nabiału, witamin, zdrowych tłuszczów, zbóż i wystarczającej ilości kalorii, aby zaspokoić twoje potrzeby energetyczne. Podobnie niezdrowe przekąski i potrawy powinny być spożywane z umiarem, warto też całkowicie z nich zrezygnować. Sprawdzanie etykiet żywności może również pomóc w ulepszaniu dokonywanych wyborów żywieniowych.

Kostka masła na desce do krojenia.
Ograniczenie ilości produktów spożywczych, takich jak masło, może prowadzić do zdrowszej diety. | źródło: Unsplash - Sorin Gheorghita

Chcesz Dowiedzieć się Więcej o Etykietowaniu Żywności?

Etykietowanie żywności w Polsce jest wspaniałym narzędziem dla kupujących, ponieważ może pomóc im lepiej zrozumieć, co dokładnie spożywają.

Co więcej, skuteczne etykietowanie żywności może pomóc kupującym w dokonywaniu najbardziej świadomych wyborów, jeśli chodzi o jakość odżywczą kupowanych produktów, informując ich o rodzaju składników odżywczych w produkcie, a także o tym, ile porcji tego produktu przyczyni się do dziennego spożycia kalorii.

Chociaż przedstawiliśmy krótki przegląd etykietowania żywności w Polsce, oczywiście można dowiedzieć się o wiele więcej, jeśli chodzi o przepisy dotyczące żywności... Tu nasuwa się pytanie: czy odżywianie i gotowanie stanie się częścią standardowej edukacji?

Dzieje się tak, ponieważ w zależności od rodzaju sprzedawanej żywności i sposobu jej sprzedaży obowiązują różne przepisy - na przykład żywność ekologiczna musi podlegać nieco innym procesom w porównaniu do żywności nieekologicznej, jeśli chodzi o etykietowanie żywności.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o standardach etykietowania żywności lub chcesz ogólnie zdobyć więcej informacji o odżywianiu oraz o tym, jak najlepiej utrzymać zdrową zbilansowaną dietę, jednocześnie nie wydając fortuny na zakupy, możesz skontaktować się z nauczycielem żywieniowym w Superprof.

Nauczyciel odżywiania może omówić z tobą podstawy odżywiania, niezależnie od tego, czy obejmuje to przekazanie ci informacji o różnicach między węglowodanami i tłuszczami, czy też omówienie bardziej złożonych kwestii żywieniowych.

Superprof ma wielu dostępnych korepetytorów, którzy chętnie udzielą indywidualnych lub zdalnych lekcji, aby pomóc ci wypełnić luki, jeśli chodzi o odżywianie i zdrową dietę. Wystarczy wpisać swój kod pocztowy, aby znaleźć odpowiedniego dietetyka w pobliżu.

Dowiedz się, jak utrzymać dobrą dietę wraz z wiekiem.

Tutaj znajdziesz porady zdrowotne dotyczące ciąży.

Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Odżywianie ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5 - 1 głos(y)
Loading...

Marta

Pozytywnie zakręcona idealistka. Straszna psiara i wielbicielka gier planszowych. Fascynatka lingwistyki, kreatywnego myślenia i samorozwoju.