Jeśli dziś spacerujesz ulicami Warszawy, Gdańska czy Krakowa, nie sposób nie zauważyć sieci azjatyckich restauracji na większości ulic. Po fali sushi, która pojawiła się w Stanach Zjednoczonych w latach 90., Polacy szybko zdali sobie sprawę, że kuchnia japońska oferuje bardzo zdrową opcję jedzenia dla zapracowanych i zabieganych.

Jednak to, co można znaleźć w Gdańsku, nie jest reprezentatywne dla całej gamy japońskiej gastronomii.

Jeśli chcesz odkrywać kulturę Kraju Kwitnącej Wiśni, dobrym pomysłem byłoby rozpoczęcie od jedzenia. W istocie, UNESCO zarejestrowało tradycyjną japońską kuchnię, Washoku, jako niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości.

Dzięki niepowtarzalnym potrawom dla każdego miasta i regionu kraju, jedzenie podczas Twojej podróży przez Japonię to coś więcej niż tylko wyrażenie, to fakt.

Oto nasza lista japońskich potraw, których absolutnie powinieneś spróbować.

Makaron: Kamień Węgielny Japońskiej Diety

W Japonii bardzo trudno będzie nie jeść makaronu przynajmniej raz w tygodniu, jeśli nie raz dziennie.

Zrobiony z pszenicy, gryki, ryżu, ziemniaków, a nawet galaretki, przekonasz się, że japoński makaron jest wszędzie i często nawet zastępuje ryż.

Ulubieniec Japończyków: Ramen (ラ ー メ ン)

Japończycy tak bardzo kochają ramen, że to podstawowe danie stało się kulturalną ikoną w Japonii w latach 80. Danie ma nawet własne muzeum w Jokohamie.

Podobnie jak wiele innych potraw kuchni japońskiej, ramen został sprowadzony z Chin w połowie XIX wieku.

Nazywany początkowo Shina soba, dosłownie chińska gryka, danie zostało w pełni przywłaszczone przez wyspiarzy w połowie XX wieku, krótko po II wojnie światowej.

W tym czasie na rynku wprowadzono makaron instant, który później został ogłoszony najlepszym japońskim wynalazkiem XX wieku.

japońska zupa ramen
Obfite ramen podane z kawałkami wołowiny, jajkiem ugotowanym na twardo, porem i wodorostami nori. (VisualHunt)

Czym jest ramen?

Ramen składa się z makaronu pszennego podawanego w bulionie mięsnym lub rybnym i aromatyzowanego miso (sfermentowany ryż i pasta tofu) z sosem sojowym. Do posypek należą plastry wieprzowiny, suszone wodorosty, zielona cebula, a nawet jajka na twardo.

Ale danie będzie się różnić w zależności od tego, gdzie je zamówisz. Nie można powiedzieć, ile jest różnych rodzajów ramen, ponieważ kombinacje są prawie nieskończone.

Ale niektóre z nich są bardziej popularne w Japonii.

Sapporo, główne miasto północnej wyspy Hokkaido, jest silnie związane z miso ramen, bardzo obfitym i rozgrzewającym daniem, idealnym na surowe zimy w regionie.

Tokio, stolica kraju, ma ponad 160 000 restauracji, ale jeśli szukasz najlepszego ramenu w mieście, wybierz się do Ikebukuro, Ogikubo lub Ebisu, które są trzema obszarami znanymi z restauracji ramen. W Tokio ramen będzie zwykle cienkim i kręconym makaronem podawanym w bulionie o smaku sojowym i z kurczakiem, zwykle uzupełnianym szczypiorkiem, wieprzowiną, suszonymi wodorostami lub szpinakiem.

Jokohama jest tuż obok Tokio. Miasto, w którym mieści się Muzeum Ramen, będzie miało swój własny typ wspomnianego dania. Tutaj składa się z grubego makaronu w bulionie o smaku wieprzowym z dodatkami, w tym chāshū (pieczona wieprzowina), szczypiorkiem, jajkiem na twardo lub na miękko. Nie wahaj się poprosić o makaron al dente, jeśli taki wolisz, czy o bardziej intensywny smak bulionu, taki panuje zwyczaj w Jokohamie.

Zamów jedzenie po japońsku na zajęciach lub ucz się japońskiego online.

Yakisoba (焼 き そ ば)

Soba oznacza po japońsku grykę lub makaron gryczany.

Ale yakisoba jest zrobiona z mąki pszennej.

Danie składa się ze smażonego makaronu w stylu ramen z mięsem i warzywami, zwykle wieprzowiną, kapustą, cebulą i marchewką. Jest powszechnie doprawiany sosem bardzo zbliżonym do sosu ostrygowego.

Japończycy zwykle dekorują go aonori (proszek z wodorostów), marynowanym imbirem lub płatkami rybnymi.

danie japońskie yakisoba smażony makaron gryczany
Podstawowe danie japońskiej kuchni, yakisoba, smażony makaron, to jedno z ulubionych potraw Japończyków (VisualHunt)

Na ogół podawane na talerzu, można również znaleźć bułeczki wypełnione yakisoba zwane yakisoba-pan. Zazwyczaj są one uzupełniane majonezem i rozdrobnionym marynowanym imbirem.

Yakisoba od dawna jest ulubieńcem żołnierzy amerykańskich z Okinawy.

Sushi (す し)

Dzięki fali sushi, która dotknęła kraje zachodnie około dwie dekady temu, jednym z największych stereotypów dotyczących Japończyków jest to, że jedzą sushi każdego dnia.

To nie jest prawda.

Chociaż sushi od dawna jest częścią japońskiej kuchni i tradycji, dziś uważany jest za wyjątkowy posiłek. Chociaż w Tokio można znaleźć miejsca z sushi z przenośnikiem taśmowym, które oferują dwuczęściowy talerz sushi za mniej niż 5 zł, ceny w niektórych z najdroższych restauracji sushi w stolicy wynoszą od 300 do 1500 zł (za osobę).

Ale czym właściwie jest sushi?

Danie, jakie znamy dzisiaj, pojawiło się po raz pierwszy w okresie Edo, na początku XVII wieku. Składa się z zrolowanego kawałka octu ryżowego (sushi-meshi) zwieńczonego odrobiną surowej ryby (neta), chociaż można również użyć innych owoców morza.

Sushi są zwykle podawane z szeregiem przypraw, takich jak sos sojowy lub wasabi (pasta z japońskiego chrzanu, o której mówi się, że ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego).

Podobnie jak wiele japońskich potraw, sushi ma wiele odmian.

Najbardziej znanym i powszechnie występującym w krajach zachodnich byłby makizushi (海苔 巻 き), często nazywany po prostu maki.

Niezbędnymi składnikami sushi, są ryż i ryby lub owoce morza z dodatkiem warzyw takich jak ogórek czy awokado. Całość jest następnie zwijana (maki po japońsku) z suszonym arkuszem wodorostów (nori). Cylindryczny kawałek jest następnie cięty na równe części wielkości kęsa, którymi możesz się delektować.

Futomaki, hosomaki, ehomaki i temaki to tylko kilka innych przykładów odmian maki.

japońskie danie sushi sashimi surowa ryba
Japońskie dania są przygotowywane z niezwykłą starannością, aby nie tylko doskonale smakowały, ale także pięknie się prezentowały. (VisualHunt)

Jeśli cała ta gadka o japońskim jedzeniu podsyciła Twój entuzjazm względem Japonii, sprawdź szczegóły dotyczące japońskich tatuaży.

Pierożki Gyoza (ぎ ょ う ざ)

Gyoza również pochodzą z Chin, to japońska wersja chińskich pierożków Jiaozi.

Uważa się, że przepis tej smacznej potrawy został sprowadzony z Mandżurii przez japońskich żołnierzy po II wojnie światowej.

Często przy użyciu cieńszego ciasta niż jego chińska wersja, pierożki gyoza są zwykle wypełnione mięsem wieprzowym lub wołowym albo po prostu warzywami.

Sposób gotowania pierożków zależy również od regionu, w którym je zamówisz. Najczęstszym sposobem ich obróbki jest smażenie, aby uzyskały chrupiącą teksturę na dolnej stronie, przed dolaniem wody na patelnię i przykrycie jej pokrywką, aby pierożek dokładnie się ugotował na parze.

Można je również od razu gotować na parze lub usmażyć na głębokim tłuszczu.

pierożki gyoza japońskie danie smażone
Kilka smacznych pierożków gyoza, smażonych na głębokim tłuszczu. Będziesz prosił o dokładkę! (VisualHunt)

Shabu-Shabu (し ゃ ぶ し ゃ ぶ)

To danie po raz pierwszy pojawiło się w Japonii w XX wieku w Osace. Pierwsza restauracja znana jest z serwowania potraw pod znakiem towarowym.

Goście restauracji przygotowują sobie to danie sami. Każda osoba zbiera plastry mięsa, owoców morza lub warzyw i gotuje je sobie, zanurzając je we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu Japończycy tradycyjnie zanurzają jedzenie w sosach takich jak ponzu, sosie sezamowym lub sojowym. Zazwyczaj ma się podane dodatkowo z boku szczypiorek lub marynowane marchewki, zamiast surówek.

To danie jest często dzielone przez grupę przyjaciół i jest odpowiednikiem grilla Koren lub francuskiego fondue.

Tempura (天 ぷ ら)

Szczególnie popularna wśród ludzi z Zachodu. Są to lekko podsmażone warzywa zwykle spożywane z ryżem i warzywami.

Jak to jest zrobione?

Ten styl gotowania został wprowadzony do Japonii przez portugalskich misjonarzy pod koniec XVI wieku. Zwykle składa się z warzyw lub owoców morza, które są panierowane przed głębokim smażeniem w oleju roślinnym. Składniki i rzadkie ciasto są zwykle przechowywane w bardzo niskiej temperaturze, podczas gdy olej jest doprowadzany do prawie 180° C. Szok termiczny wytwarza pysznie chrupiące danie.

Można znaleźć wiele rodzajów tempury i prawie każdy składnik warzyw lub owoców morza można spożywać w ten sposób.

Lekcje japońskiego mogą pomóc w zamówieniu autentycznych japońskich potraw - czy to tempury, czy yakitori - podczas wizyty w Kraju Wschodzącego Słońca.

Yakitori (焼 き 鳥)

Yakitori to dosłownie „grillowany kurczak” - jedno z ulubionych dań Japończyków.

Te tradycyjne szaszłyki z kurczaka stały się częścią codziennych posiłków po II wojnie światowej, kiedy pojawiła się stała tania dostawa kurczaka. Od dawna uważane za przysmak, dziś cieszą się nimi wszyscy, zwłaszcza „salarymen” (pracownicy biurowi), którzy często jedzą je przy piwie po pracy.

Sos tara, który jest słodkim, gęstym sosem sojowym, jest tradycyjnie dodawany do grillowanego mięsa i nadaje mu bogaty smak.

smażony kurczak japońska potrawa yakitori szaszłyki
Izakaya to japoński odpowiednik europejskich pubów. Podają fantastyczne yakitori wraz z japońskimi piwami. (VisualHunt)

Unadon (鰻 丼)

Unadon to skrót od Unagi i Donburi dosłownie oznaczający „miska węgorza”.

To danie jest bardzo proste, ale niezwykle smaczne. Składa się z grillowanego węgorza pokrytego sosem tara, całość na wierzchu gotowanego białego ryżu.

Uważa się, że danie pochodzi z pierwszej dekady XIX wieku z Tokio, lub datuje się je na okres Edo, ale historycy kulinarni wciąż spierają się o dokładną datę i miejsce pochodzenia. Nie przejmuj się tym, tylko delektuj się przepyszną potrawą.

danie japońskie węgorz smażony podawany na ryżu w misce
Prosty, ale smaczny unagi, grillowany węgorz, podawany na ryżu (VisualHunt)

Okonomiyaki (お 好 み 焼 き)

Jest to pizza w japońskim stylu, zwykle warstwowa, zawierająca wiele składników, takich jak kapusta, wieprzowina, kalmary, ośmiornice, ser i oczywiście ciasto.

Okonomi, pierwsza połowa nazwy, tłumaczy się na „jak lubisz”, a yaki oznacza „grill”. Nie zdziw się więc, jeśli kelner lub szef kuchni zapytają Cię, jakie składniki chcesz umieścić w swojej potrawie.

Takoyaki (た こ 焼 き)

Te specjały z Osaki, te kulki ośmiornicy są zwykle doprawione marynowanym imbirem i zieloną cebulą.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, takoyaki to przysmak kulinarny, którego absolutnie powinieneś spróbować.

Takoyaki jest często spożywane w drodze, ale znajdziesz wiele restauracji oferujących pełne menu z takoyaki byś mógł urządzić sobie prawdziwą ucztę.

Jeśli jesteś w Osace, nie zapomnij sprawdzić najlepszych restauracji serwujących takoyaki.

japońska potrawa na wynos ośmiornica takoyaki
Przepyszne takoyaki wzięte na wynos!

O Wiele Więcej do Spróbowania

Ponieważ Japonia ma znacznie więcej do zaoferowania niż potrawy, które właśnie wymieniliśmy, podsumowaliśmy jedne z najlepszych lokalnych przysmaków, jakie można znaleźć w dziesięciu największych miastach Japonii.

MiastoRegion i WyspaPotrawa
TokyoKanto, HonsiuTokio Ramen
YokohamaKanto, HonsiuSanmamen
OsakaKansai, HonsiuTakoyaki
NagoyaChubu, HonsiuMiso-katsu
SapporoHokkaidoSapporo Ramen
KobeKansai, HonsiuWołowina Kobe
KyotoKansai, HonsiuKyowagashi
FukuokaKiusiuHakkata Ramen
KawasakiKansai, HonsiuYakitori
SaitamaKansai, HonsiuTofu Ramen

Więcej informacji na temat kultury japońskiej można znaleźć w naszych przewodnikach po niezbędnej literaturze japońskiej, którą powinieneś przeczytać oraz 10 japońskich filmów anime, które powinieneś obejrzeć.

Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Japoński ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5 - 1 głos(y)
Loading...

Joanna

Jestem zabawną i bezpośrednią osobą. Uwielbiam relaksować się czytając książki lub spędzając czas z przyjaciółmi. Tłumacz języka angielskiego, z ambicjami do nauki kolejnych czterech języków obcych.