W Polsce nabiał jest spożywany codziennie: jest to podstawowy składnik diety wielu osób. Chociaż zaczyna się to zmieniać, mleko i produkty mleczne nie są brane pod lupę tak bardzo, jak prawdopodobnie powinny. Mleko można znaleźć w tak wielu produktach spożywczych, które spożywamy codziennie, a my nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Mówiąc o nabiale, mamy na myśli mleko lub produkty zawierające mleko, produkowane głównie przez krowy i kozy. Produkty mleczne obejmują masło, jogurt, śmietanę i ser. Te produkty i ich odmiany przechodzą wiele procesów, w tym pasteryzację, fermentację i ubijanie, aby uzyskać różne konsystencje nabiału i usunąć bakterie.

Spożycie mleka we wszystkich formach: pełnego, półtłustego lub odtłuszczonego spada, ale ze względu na przekonanie, że produkty mleczne są najlepszym źródłem wapnia, Polacy nadal spożywają znaczną ilość mleka w codziennej diecie.

mleko i ciastka
Rzadko kwestionujemy nasze spożycie mleka i nabiału, mimo że nie są one niezbędnym źródłem wapnia. (Źródło: Unsplash)

Czy nabiał jest nam potrzebny?

Co ciekawe, większość Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej oraz części Afryki Środkowej to jedyne obszary na świecie, które nie spożywają mleka, a jednocześnie wykazują najniższe wskaźniki osteoporozy, czyli choroby powodującej osłabienie i łamliwość kości.

Jednak pomimo tych informacji pozostaje pytanie, skąd możemy uzyskać wapń, jeśli nie spożywamy mleka? Skąd możemy uzyskać niezbędne składniki odżywcze dla dobrego zdrowia i co ważniejsze zdrowych kości?

Ciecierzyca, szpinak, migdały, kiwi, marakuja i nasiona chia to tylko kilka przykładów żywności zawierającej wapń, a wiele z nich może konkurować z zawartością wapnia w mleku. Odpowiedź brzmi więc nie: nie musimy spożywać mleka ani żadnych produktów mlecznych, aby uzyskać odpowiednią ilość wapnia.

Orzechy i nasiona są doskonałym źródłem wapnia i mogą być pożywną przekąską; zalecenie dietetyczne od codziennych dietetyków.

Biorąc to pod uwagę, produkty mleczne występują w różnych formach: ser, jogurt, masło i śmietana, a także żywność zawierająca te składniki, takie jak ciasta, herbatniki, pizza i ciasta, są produktami mlecznymi. Chociaż są one postrzegane jako bardzo normalne produkty spożywcze, często spożywane codziennie przez wielu, mogą utrudniać unikanie produktów mlecznych, niż się spodziewano.

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie mniej przetworzonej żywności, co automatycznie pomaga ograniczyć spożycie nabiału i obniża kalorie. Żywność naturalna i niezawierająca składników pochodzenia zwierzęcego ma na ogół niską zawartość tłuszczu (tłuszcz nasycony) i większą zawartość składników odżywczych. Dieta cud!

Laktoza i mleko w proszku są również stosowane w innych, mniej używanych produktach spożywczych, które pełnią rolę wypełniaczy i dodatków wydłużających okres przydatności do spożycia, takich jak płatki zbożowe, chipsy i sosy.

To prowadzi nas do kolejnego elementu konsumpcji nabiału.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o 5 grupach żywności!

Nietolerancja produktów mlecznych i alergia na mleko

Nietolerancja laktozy jest jednym z bardziej znanych skutków spożycia produktów mlecznych. Jeśli ktoś nie toleruje laktozy, oznacza to, że organizm nie może trawić laktozy, ponieważ nie wytwarza ona wystarczającej ilości laktazy, która rozkłada laktozę na dwa cukry zwane glukozą i galaktozą. Ten brak laktazy powoduje problemy trawienne, takie jak wzdęcia, skurcze żołądka, nudności i biegunkę. Nie jest to przyjemne doświadczenie dla nikogo i być może jeden ze wskaźników, dlaczego nie powinniśmy spożywać mleka krowiego tak regularnie, jak to robimy.

Jednak pomimo tego, że nietolerancja laktozy stała się powszechną i znaną chorobą, która może nam pomóc w podjęciu decyzji o całkowitym porzuceniu nabiału, zamiast tego na półkach naszych supermarketów znajduje się pełna gama produktów mlecznych bez laktozy. Produkty te są nie tylko droższe w zakupie niż przeciętne produkty mleczne, ale także niezbędne dla naszego zdrowia.

Mniej znany jest fakt, że wiele osób jest uczulonych na nabiał, cierpiących na łagodne objawy, takie jak pokrzywka, wymioty i biegunka, aw skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. Chociaż zarówno alergia, jak i nietolerancja mogą powodować nieprzyjemne i bolesne objawy, alergia może zagrażać życiu, wywoływana przez białko znajdujące się w mleku i należy ją traktować bardzo poważnie.

lody
Lody mleczne to coś, czego alergicy muszą unikać. (Źródło: Unsplash)

Zamienniki mleczne

Decyzja o rezygnacji z mleka jest decyzją osobistą, a w Polsce spożywanie mleka jest tak zakorzenione w naszych codziennych przyzwyczajeniach, że dla niektórych życie bez nabiału może wydawać się niemożliwe. Używamy mleka do płatków śniadaniowych, do kawy, czy do smarowania chleba w postaci masła. Znajduje się ono we wszystkich naszych ulubionych ciastkach i ciastach, a nawet w twoich ulubionych chipsach!

Jak więc tego uniknąć i jakie są alternatywy?

Jeśli chodzi o zastąpienie mleka, mamy do wyboru wiele opcji. Jest między innymi soja, konopie, kokos, migdały i owies.

Nie oznacza to, że zmiana jest łatwa, przystosowanie się do różnych smaków wymaga czasu, zwłaszcza jeśli przez całe życie spożywaliśmy mleko. Najlepiej jest znaleźć odpowiednią alternatywę, która odpowiada indywidualnemu gustowi. Dobrym pomysłem jest również przetestowanie różnych rodzajów mleka na płatkach zbożowych oraz w różnych rodzajach herbat, które pijemy, aby sprawdzić, która z nich smakuje najlepiej.

Na przykład, w zależności od tego, jak pijemy naszą kawę, mleko migdałowe i mleko sojowe świetnie nadają się do spieniania latte i cappuccino.

W przypadku przejścia na dietę bez laktozy powinniśmy zastosować metodę prób błędów, każdy w końcu znajdzie swoją alternatywę. A jeśli nam się poszczęści, stare, niestosowne tradycje mogą przekształcić się w nowe, zdrowsze. Picie kawy w przeciętnym domu w Polsce może ulec całkowitej zmianie!

Jogurt można zastąpić odmianami soi, kokosa, a nawet orzechów, a masło można również zamienić na masło odmiany roślinnej.

Trudniej jest wymienić produkty spożywcze, które jemy na co dzień, takie jak herbatniki, czekolada, ciasta i lody. Chociaż zamienników nie można jeszcze znaleźć w wielu sklepach ogólnospożywczych lub lokalnych, większe supermarkety wprowadzają do sprzedaży więcej produktów bez-mlecznych.

Większość ciemnej czekolady zawiera pochodne soi, a nie nabiał, to tylko kwestia sprawdzenia składników. W Polsce zaczyna pojawiać się o wiele więcej supermarketów sprzedających produkty wegańskie, a sklepy te oferują wiele ciekawych produktów, do których przywykliśmy, tylko bez nabiału.

mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest świetnym zamiennikiem latte i cappuccino. (Źródło: Unsplash)

Istnieje również możliwość pieczenia własnych łakoci i używania masła orzechowego lub niektórych olejów zamiast masła: nie jest zaskakujące, że te alternatywne składniki są pyszne w pieczonych potrawach.

Ostatnią, ale nie najmniej istotną kwestią, jest ser. Ser jest najczęstszym produktem mlecznym, z którego ludzie nie chcą zrezygnować w diecie. Wiele osób uważa, że ​​nie mogą żyć bez sera. Przekonanie to wynika głównie z tego, że zawiera wysokie stężenie kazeiny powstającej w procesie produkcji sera. Kazeina zawiera fragmenty tak zwanych kazomorfin (związków morfiny). To może sprawiać, że ser będzie uzależniający, przez co bardzo trudno będzie z niego zrezygnować.

Jednak smak sera jest trudny do zastąpienia i chociaż istnieje wiele alternatyw, trudno jest przekonać miłośników sera do całkowitego porzucenia go. Jeśli tak jest, a ser jest ostatnim produktem mlecznym, który pozostał nam do zastąpienia, dobrym pomysłem jest ograniczenie spożycia sera. Wiele osób zauważa, że ​​po przejściu na produkty bez laktozy, po pewnym czasie ser zaczyna mieć nienaturalny i dziwny smak. Warto poświęcić trochę czasu na przełamanie nawyków, aby na dłuższą metę stać się bardziej świadomi i zdrowsi.

Wapń jest składnikiem odżywczym, którego potrzebuje nasz organizm, a ponieważ dostępnych jest coraz więcej badań, ludzie decydują się na unikanie nabiału, ponieważ nie jest on już najlepszym źródłem. Jest to nie tylko czynnik związany z naszym zdrowiem, ale także związany z życiem krów i naszej planety. Jeśli dzięki temu możemy uniknąć cierpienia zwierząt i być zdrowsi, nie ma lepszej opcji, niż rozważyć przejście na dietę pozbawioną laktozy.

Jest to osobisty wybór, ale ważne jest, aby wiedzieć, że pomimo tego, że produkty mleczne są bardzo powszechne to nie jest konieczne ich spożywanie.

Wapń nie musi być nabiałem. Im więcej osób dokona zmiany, tym wygodniejsze i tańsze będą alternatywy, tak aby każdy mógł sobie na nie pozwolić.

Chcesz dowiedzieć się więcej o różnych grupach żywności...?

Przeczytaj o węglowodanach.

Przeczytaj o białku.

Przeczytaj o tłuszczu.

Przeczytaj o owocach i warzywach.

Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Odżywianie ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5 - 1 głos(y)
Loading...

Aleksandra

Jestem kreatywną i ciekawą świata osobą, która lubi poznawać nowe osoby i miejsca. Interesuję się sportem, muzyką, sztuką oraz literaturą amerykańską. Na co dzień udzielam korepetycji z języka angielskiego, co również jest moim hobby. W czasie wolnym chętnie podróżuję i czytam książki.