Preferowanym źródłem paliwa dla mózgu jest glukoza/węglowodany. A kiedy przechodzisz na dietę nisko-węglowodanową/wysokobiałkową, Twój mózg zużywa paliwo o niskiej liczbie oktanowej. Będziesz trochę wycieńczony i zrzędliwy ”.

Kiedy myślimy o węglowodanach, myślimy o produktach, takich jak makaron, chleb, ryż i ziemniaki; ciężkostrawne, rozgrzewające posiłki, takie jak lasagne, ciasto z zacierami lub pizza. Jednak patrząc prostolinijnie węglowodany to po prostu cukier i skrobia.

Nowoczesne diety ostrzegają nas przed spożywaniem zbyt dużej ilości węglowodanów, a nawet zalecają ich całkowite wyeliminowanie. Wszyscy jesteśmy zaznajomieni z dietami, szczególnie przedstawionymi w magazynach dla kobiet, które promują spożycie nisko-węglowodanowych produktów w celu utraty wagi przed sezonem letnim, ale nigdy nie mówią nam o długoterminowych, często negatywnych skutkach tych diet.

Należy zapomnieć o węglowodanach i utracie wagi; organizm potrzebuje różnorodnych składników odżywczych, aby funkcjonować jak najlepiej. Unikanie jednego z głównych składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm nie jest dobrym pomysłem, jeśli chodzi o nasz ogólny stan zdrowia.

Czym właściwie są węglowodany w diecie i dlaczego często mamy do nich mieszane uczucia?

Z chemicznego punktu widzenia węglowodan jest biomolekułą i składa się z węgla, wodoru i tlenu. Występuje w dwóch głównych formach: prostej i złożonej. Węglowodany proste to głównie cukry, takie jak glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza, podczas gdy węglowodany złożone są oparte na skrobi, co oznacza, że ​​mają połączone ze sobą cząsteczki cukru.

makaron
Makaron jest typowym węglowodanem skrobiowym. (Źródło: Unsplash)

Węglowodany pełnią w organizmie cztery główne funkcje:

  • Aby zapewnić organizmowi energię;
  • Aby przechowywać energię w ciele;
  • Aby budować tak zwane makrocząsteczki (część funkcji komórki);
  • Upewnij się, że oszczędzasz białko i tłuszcz do innych ważnych zastosowań.

Wiedząc o tym, wiemy także, że ograniczenie węglowodanów w diecie nie sprawi, że nasze ciała będą zdrowsze.

Węglowodany w Żywności

Węglowodany występują w wielu produktach i formach. Jak podkreślono wcześniej, nasze nastawienie do węglowodanami może być różne.

Tak, uwielbiamy jeść chleb, płatki, makaron, ziemniaki i ryż i często czujemy się winni za to, że spożywamy jedzenia tego typu, ale istnieje wiele odmian węglowodanów; chodzi po prostu o nauczenie się wybierania właściwych.

Więc jakie węglowodany powinniśmy jeść?

Jak wspomniano wcześniej, istnieją dwie główne odmiany węglowodanów: złożone i proste.

Po zjedzeniu węglowodanów złożonych energia jest uwalniana powoli, co oznacza, że ​​jest mniej prawdopodobne, że będziemy podjadać się w ciągu dnia. Podczas gdy spożywamy węglowodany proste, czyli na ogół żywność wysoko przetworzoną, znacznie szybciej będziemy odczuwać głód i będziemy mieć skłonność do podjadania i objadania się.

Te wysoko przetworzone produkty mają mniejszą zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza błonnika i witamin z grupy B oraz obejmują produkty takie jak biały chleb, makaron, ryż i płatki śniadaniowe, a także różne przekąski jak słodycze i napoje gazowane.

Są to rodzaje żywności, które należy spożywać z umiarem. Jeśli te produkty są spożywane regularnie lub jako podstawa naszej diety, nasze ciała mogą zacząć odczuwać dyskomfort, taki jak problemy z trawieniem i przyrost masy ciała, co z kolei może prowadzić do otyłości i chorób serca.

Spożywanie zbyt wielu węglowodanów prostych może również zniszczyć nasze zęby i hormony, prowadząc do trądziku i innych chorób skóry. W razie wątpliwości po prostu trzymaj się z daleka od fast-foodów. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej kolorowy talerz, tym więcej zawiera składników odżywczych. Dieta cud!

Węglowodany złożone znajdują się w bardziej naturalnej, świeżej żywności, w pełnych ziarnach, fasoli i roślinach strączkowych, owocach i warzywach. Te źródła węglowodanów są dla nas znacznie zdrowsze, dlatego ważne jest, aby podczas zakupów rozważyć wybór pełnoziarnistego makaronu, ryżu, pieczywa oraz dużo owoców i warzyw.

Nie oznacza to, że nie możemy delektować się naszym ulubionym makaronem lub pizzą w najlepszej włoskiej restauracji w mieście lub od czasu do czasu odwiedzić miejscowej knajpy z street-foodem. Chodzi o posiadanie odpowiedniej wiedzy i codzienne podejmowanie lepszych decyzji dla zdrowia naszego ciała.

Dieta nie musi oznaczać poświęcenia, może się okazać bardzo smaczna a przede wszystkim zdrowa!

ryz
Chociaż nie jest to wybór zdrowych węglowodanów, od czasu do czasu można zjeść frytki. (Źródło: Unsplash)

Ryzyko Diety Nisko-Węglowodanowej

Mówiąc prościej, węglowodany są najważniejszym źródłem energii w organizmie, bez nich nasze ciała mają mniej energii i są zależne od białka i tłuszczu, co zmniejsza ważną rolę, jaką odgrywają te grupy żywności.

Zmniejszenie spożycia węglowodanów prostych jest konieczne, aby zachować optymalny stan zdrowia, ale z drugiej strony całkowite wyeliminowanie węglowodanów może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, szczególnie w dłuższej perspektywie.

Jeśli organizm nie ma wystarczającej ilości cukru, zaczyna rozkładać nasz zmagazynowany tłuszcz. Może to brzmieć dobrze, jeśli próbujemy schudnąć, ale powoduje to również gromadzenie się tak zwanych ketonów w naszych ciałach. Ketony są wytwarzane przez wątrobę w okresach niskiego spożycia pokarmu. Jest to sposób, w jaki organizm sam się chroni lub coś, co często nazywa się „trybem przetrwania”. Ciało to niesamowity instrument!

W krótkim okresie ketoza, która jest normalnym procesem metabolicznym, staje się niebezpieczna, gdy dochodzi do nagromadzenia ketonów, powodując wiele negatywnych skutków ubocznych, takich jak bóle głowy, nudności, zmęczenie, a nawet nieświeży oddech.

Odstawianie węglowodanów na długi czas i zastępowanie ich wysokobiałkowymi pokarmami, takimi jak mięso i nabiał, jest potencjalnie niebezpieczną strefą. Te pozornie „zdrowe” alternatywy dla węglowodanów oznaczają, że spożycie tłuszczów nasyconych przez organizm jest znacznie wyższe, co z kolei zwiększa poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest główną przyczyną chorób serca i udaru mózgu. Nie należy tego lekceważyć.

Jednak długoterminowe skutki często wydają się tak dalekie od naszej teraźniejszości, że ignorujemy porady dotyczące odżywiania, zwłaszcza gdy jesteśmy zmuszeni wyglądać w określony sposób. Węglowodany, podobnie jak tłuszcz, nie są wrogiem i im lepiej zrozumiemy tę grupę żywności, tym będziemy bardziej świadomi decyzji jakie podejmujemy, a tym samym zdrowsi.

Kliknij tutaj, aby przeczytać o 5 grupach żywności i prawidłowym odżywianiu!

Pomysły Na Zdrowe Posiłki Węglowodanowe

Istnieje wiele przepisów, które pomogą nam stworzyć idealną równowagę węglowodanów do każdego posiłku. Cotygodniowe wprowadzanie dużych zmian w sklepach spożywczych nie zawsze jest wygodne lub przystępne cenowo dla każdego, ale możemy wprowadzić niewielkie zmiany, które mogą wiele zmienić w naszym odżywianiu.

Na przykład, możesz rozważyć pieczenie własnego ciasta na pizzę z mąki pełnoziarnistej lub dodawanie soczewicy lub fasoli do sałatki. Możesz także zdecydować się na słodkie ziemniaki zamiast zwykłych ziemniaków i tworzyć kolorowe, urozmaicone posiłki, używając ich jako podstawy: posiekaj je na frytki, upiecz w piekarniku i dodaj swoje ulubione przyprawy. Istnieje wiele sposobów gotowania warzyw bogatych w skrobię.

Zainspiruj się autentyczną kuchnią indyjską i dodaj pełnoziarnisty ryż i komosę ryżową do potrawy Biryani. Możesz też użyć makaronu pełnoziarnistego do Spaghetti Bolognese, które na pewno uwielbia cała twoja rodzina. Użyj w końcu tego blendera ukrytego z tyłu szafki, aby przygotować zupę z czerwonej papryki i soczewicy ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym na mroźne zimowe dni.

chleb
Połącz domową zupę z chrupiącym, pełnoziarnistym chlebem. (Źródło: Unsplash)

Węglowodany są podstawą naszej diety, dlatego bardzo ważne jest zrozumienie, które z nich przynoszą nam największe korzyści oraz dodanie węglowodanów złożonych (inaczej dobrych wodorowęglanów) do naszej codziennej diety.

Jeśli skupimy się na typach potraw, które dają nam najwięcej przyjemności oraz użyjemy internetu, aby poszukać inspirujących przepisów i pomysłów, szybko zdamy sobie sprawę, że niezdrowe gotowanie nie zawsze musi znajdować się w centrum naszego codziennego życia.

Węglowodany nie muszą być pokarmem, z powodu którego czujemy się winni lub którym się objadamy po tygodniach ich unikania. Możemy włączyć je do naszej codziennej diety i czuć się zdrowi i pełni energii, ponieważ są one naturalnie bogatymi w błonnik pokarmami, które utrzymują zdrowy poziom cukru we krwi.

Zdrowy tryb życia nie oznacza, że ​​kuchnia musi być nudna i bez smaku. Gotowanie i jedzenie powinno sprawiać nam radość, a badania sugerują, że jeśli smakuje nam nasze jedzenie, poprawia się również nasze ogólne trawienie. Dlatego kluczowe znaczenie ma znalezienie równowagi między smakiem a zdrowiem. Podstawą mogą być zdrowe, złożone węglowodany, o których smaku można decydować.

Przeczytaj więcej o białkach.

Przeczytaj więcej o tłuszczach.

Przeczytaj więcej o owocach i warzywach.

Przeczytaj więcej o nabiale.

Potrzebujesz nauczyciela z przedmiotu: Odżywianie ?

Oceń czy nasz artykuł był pomocny 😊

5,00/5 - 1 głos(y)
Loading...

Aleksandra

Jestem kreatywną i ciekawą świata osobą, która lubi poznawać nowe osoby i miejsca. Interesuję się sportem, muzyką, sztuką oraz literaturą amerykańską. Na co dzień udzielam korepetycji z języka angielskiego, co również jest moim hobby. W czasie wolnym chętnie podróżuję i czytam książki.